Radionicom kreativnog pisanja počinju siječanjske aktivnosti Zapisovaca

Radionicom kreativnog pisanja počinju siječanjske aktivnosti Zapisovaca

Radionica kreativnog pisanja Otpis, u organizaciji Zapisa započinje sa zimskim krugom susreta 23. siječnja u 19.00 sati. Odvijat će se u prostorijama Knjigozemske, Ricarda Jeretova 5 u Zadru. Traje 20 sati, odnosno oko tri mjeseca, a voditelji radionice su Stanislava Nikolić Aras i Želimir Periš.

Radionica kreativnog pisanja Otpis, u organizaciji Zapisa započinje sa zimskim krugom susreta 23. siječnja u 19.00 sati. Radionica će se odvijati u prostorijama Knjigozemske, Ricarda Jeretova 5 u Zadru.
Zimska Radionica kreativnog pisanja biti će vođeni edukativni i stvaralački proces. Podrazumijeva se da su polaznici radionice voljni sudjelovati u stvaralačkom procesu uz vodstvo, evaluaciju i raspravu koja se odnosi na književno teorijski i povijesno književni kontekst. Radionica nudi uvid u niz tehnika i vježbi koje oslobađaju i potiču, odnosno pomažu u kreaciji vlastitog književno umjetničkog teksta, pruža podršku u nadilaženju stvaralačkih blokada, prepreka i poteškoća kod određenih književnih postupaka i podržava temeljna znanja iz književne analize, kritike i naravno lektire. Radionica traje 20 sati, odnosno oko tri mjeseca, zahtijeva određenu disciplinu polaznika i vrijeme potrebno za pisanje.
Voditelji radionice su Stanislava Nikolić Aras i Želimir Periš. Osim predavanja iz književnosti, uvida u epske i lirske tehnike, savjeta za čitanje i individualnog pristupa polaznicima u svrhu što boljeg napretka, organizirat ćemo i pokoji književni susret. Za sva pitanja obratite se voditeljima ili organizatoru.
2.
Promocija zbirke pjesama Stanislave Nikolić Aras , Nedolično i vrijedno spomena, objavljene u nakladničkoj kući Durieux iz Zagreba.
Promociju organizira književna udruga Zapis, 25. siječnja u 19:00 u atelieru Benini, ulica F. Grisogona 14. Na promociji će sudjelovati urednica zbirke Ivana Rogar, autorica zbirke i moderatorica Zrinka Džoić.
„Smionost je jedna od važnijih karakteristika zbirke poezije Nedolično i vrijedno spomena. Stihovi Stanislave Aras i u prethodnoj su zbirci brujali, potmulo se bunili i mirisali na snažan nespokoj. Pjesme ove zbirke, bilo pejzažne, ljubavne ili domoljubne, bubre još jače od srdžbe, nemira i jakih senzacija, a to se ne odnosi samo na manifestni dio njihova jezika, nego i latentni. Arasina poezija ne poznaje nevinost, ondje je nevinost imaginarno stanje koje nikad nije postojalo, izmišljeno, artificijelno ili mitsko, a čovjekova priroda od samog početka je takva da urla, buni se i proturječi. Ona je oprimjerenje Diderotove izjave da poezija mora sadržavati nešto barbarsko, prostrano i divlje jer je neukrotiva, pustopašna i gruba prema čitatelju. To je poezija puna energije, niti miruje niti pomaže čitatelju da miruje. Ona je uznemirujuća, ali je i sama uznemirena, zbog ratova, uništavanja, strahovanja, viška ili nedostatka ljubavi, empatije i sućuti. Aras pritom kao da pjeva nagonski, iz želuca, kroz začudne slike s ne potpuno jasnim kontekstom. U tom magičnom kaleidoskopu koji se sastoji od kojota i češljugara, gradova, morskih obala, potoka povezanih u odvažne metaforičke simbioze, najveću energiju uvijek proizvodi čovjek."
3.
Predstavljanje suvremene nagrađivane hrvatske prozne autorice Ivane Rogar u organizaciji književne udruge Zapis i studentske udruge Ludens u studentskom klubu Božo Lerotić 24. siječnja u 19.00 sati. Književni program i razgovor s autoricom moderirati će Marta Džaja i Stanislava Nikolić Aras.
Ivana Rogar rođena je 1978. u Zagrebu gdje je diplomirala komparativnu književnost i engleski jezik te kasnije upisala doktorski studij književnosti. Urednica je u nakladničkoj kući Durieux te u časopisima Libra Libera i Quorum. Priče je objavljivala u raznim domaćim, regionalnim i američkim časopisima, a nedavno su neke od njih prevedene na bugarski i francuski. Objavila je dvije zbirke priča Tamno ogledalo (2014.) i Tumačenje snova (2016.). Za potonju je dobila nagradu Janko Polić Kamov Hrvatskog društva pisaca.

 

Komentari