Recept za uspješnu maturu

Recept za uspješnu maturu

Početkom idućeg mjeseca istječe rok za prijavu državne mature. Prema podacima objavljenim u jednom dnevnom listu, dobre rezultate na maturi, koji ih svrstavaju među top deset škola u Hrvatskoj, postižu učenici zadarske gimnazije Franje Petrića. Ravnateljica Blanka Pedišić napominje kako škola dobiva službene podatke isključivo o uspjehu svojih učenika, tako da ne može komentirati spomenute medijske napise. No zadovoljstvo ne skriva zbog rezultata svojih bivših maturanta. Očito imamo recept za uspjeh - kaže Pedišić.

Maturanti do 1. veljače moraju odlučiti koje obvezne i izborne predmete žele polagati. 

Imamo nastavnike koji su u stanju potaknuti ono najbolje kod učenika, motivirati ih da više rade, kazala nam je u razgovoru ravnateljica Pedišić. Što se tiče priprema oko mature, napominje kako škola osigurava dodatne satove iz pojedinih predmeta, no najbolja je kaže priprema - kontinuirani rad kroz sve četiri godine:

Maturanti Tereza i Josip, koje početkom svibnja očekuje matura, priznaju kako ta provjera znanja, za njih i većinu kolega predstavlja veliki stres. Na upit da li je državna matura dobar način testiranja njihova znanja, Tereza odgovara kako je to trenutno jedini sistem te s obzirom na to treba misliti kako što bolje ju položiti. Josip smatra kako maturu treba mijenjati, jer su neka pitanja previše detaljna, a istovremeno neka važna pitanja su izostavljena.

O uspjehu škola na maturi pokušali smo doznati i od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Kako su nam rekli, javno rangiranje škola po uspjehu za sada nije praksa, škole doznaju isključivo o uspjehu svojih učenika, a to će tako ostati i ove godine.

 

Komentari