Referendum u školama o Vladinoj ponudi danas i sutra

Referendum u školama o Vladinoj ponudi danas i sutra Referendum u školama o Vladinoj ponudi danas i sutra
izvor: Facebook izvor: Facebook
izvor: Facebook izvor: Facebook
izvor: Facebook izvor: Facebook
izvor: Facebook izvor: Facebook

Izvor: Facebook

"Prosvjetari" se danas i sutra očituju o Vladinoj ponudi za prestanak štrajka u školama - nudi se rast osnovice i dodataka na plaću od ukupno 10,4 posto, a o rezultatima referenduma koji bi trebali biti poznati sutra ovisi hoće li štrajk biti prekinut, a škole u petak nastaviti s radom.

Po završetku jučerašnjeg sedmosatnog sastanka, premijer Andrej Plenković objavio je konačnu ponudu sindikatima obrazovanja, koji štrajkaju već više od mjesec dana - na njihove zahtjeve za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto ponudio je rast plaća od ukupno 10,4 posto.

Povećanje bi se ostvarilo kroz rast osnovice putem Temeljnog kolektivnog ugovora za 6,12 posto za sve javne i državne službe i dodatke na plaću od 4 odnosno 5 posto samo za zaposlene u obrazovanju, ako Vlada do 1. prosinca 2020. ne donese novu Uredbu o koeficijentima složenosti poslova. Također, ako prihvate ponudu, učiteljima i nastavnicima platili bi se dani provedeni u štrajku.

Sindikat hrvatskih učitelja na Facebook profilu jutros je objavio kako se štrajkaši o Vladinoj ponudi izjašnjavaju danas i sutra, a u četvrtak se očekuju rezultati referenduma. "Ponudu Vlade nismo prihvatili, ali ćemo je uputiti vama na izjašnjavanje", stoji u objavi sindikata učiteljima, te se poručuje da štrajk ide dalje.

Internetska kampanja učitelja i nastavnika s porukom "NE"

Na facebook stranici Sindikata hrvatskih učitelja tijekom jutra objavljuju se fotografije iz osnovnih škola diljem Hrvatske na kojima učitelji poručuju da ne prihvaćaju ponudu Vlade, držeći natpise "NE" u rukama.
Fotografije s istom porukom dijele se i u drugim grupama koje okupljaju nastavnike i učitelje na društvenim mrežama.

os-sime-budinica2.jpg

Provedbu izjašnjavanja o ponudi Vlade najavili su i u Sindikatu Preporod.

"Ovisno o rezultatima izjašnjavanja, Sindikat Preporod odlučit će o daljnjim aktivnostima. Izjašnjavanje članstva provest će se tijekom srijede i četvrtka", poručili su u objavi na svojim internetskim stranicama.
Nakon sinoćnjih pregovora, čelnik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec izjavio je kako Vladina ponuda nije ono što su sindikati tražili - a to je povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.
"To nije ono što smo mi tražili. Stavit ćemo prijedlog na referendum i ovaj put nećemo sugerirati članstvu što da odluče budući da se radi o njihovim plaćama", rekao je Mihalinec.

Štrajk u školama danas je ušao u 33. dan, a učenici osnovnih i srednjih škola propustili su 13 dana nastave. Po najavi ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, propušteno će se morati nadoknaditi produljenjem školske godine i skraćivanjem praznika.

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić, gostujući na televiziji N1, jutros je izjavio da je ponuđeni rast dodataka od 4, odnosno 5 posto u sljedećoj godini, blizak traženom povećanju koeficijenata.
"Puno je važnije imati koeficijent nego dodatak jer je koeficijent stabilniji. Međutim, s druge strane, ovo je pet posto rasta plaća u jednoj godini. Vlada ovime nije uklonila zaostajanje zbog kojih smo mi u štrajku, ali je dala rast plaća koji je blizak visini onoga što bismo dobili da se poveća koeficijent za 6,11 posto", rekao je Ribić.

Komentari