Rendžeri, dobri duhovi Telašćice

Rendžeri, dobri duhovi Telašćice

Rendžeri, čuvari prirode, dobri su duhovi Telašćice. Njihov je posao prilično raznolik, na usluzi su i pomažu i u dobru i u zlu.Ukupno njih 8, trenutno 5, ovo su ljeto, a još je toplo i traje, i još je gostiju, prihvatili i brinuli se o više od 100 000 posjetitelja.

Tek što smo kročili na otočno kopno, krenula je akcija. Nismo stigli ni pomisliti kako su mogli barem pričekati s vježbom dok uzmemo kameru. No, sve se događalo filmskom brzinom, a na moru se, shvatili smo već u idućem trenutku, odvijala, ne vježba, već zaista, akcija spašavanja. 

Što se dogodilo ? - Jedan gost se poskliznuo na brodu, pa malo nabio rebra, pnda smo ga otpremili na policiju, policija će dalje s njim, vjerojatno u bolnicu u Zadar - kaže LUKA  PETEŠIĆ, nadzornik, čuvar prirode u Parku prirode Telašćica. 

Rendžeri, čuvari prirode, dobri su duhovi Telašćice. Njihov je posao prilično raznolik, na usluzi su i pomažu i u dobru i u zlu. Ukupno njih 8, trenutno 5, ovo su ljeto, a još je toplo i traje, i još je gostiju, prihvatili i brinuli se o više od 100 tisuća posjetitelja. 

Bez razlike da li se tiče prekršaja, nesreća, pružanja prve pomoći, informacija i koječega što je vezano uz sam Park. objašnjava MARINO BUTURIĆ, glavni čuvar Parka priride Telašćica. 

Prve su prve osobe koje posjetitelji susretnu u Parku, od naplate ulaznica, pa ih dalje susreću i na kopnu i na moru. 

Sudjelujem u njihovom obilasku ribara, brodica, svega ostaloga, a kad nema Lučke kapetanije i policije u blizini, onda vršimo i prijevoz bolesnika - priča RAJKO  BENETI, zapovjednik broda Parka prirode Telašćica.   

U radnom danu obiđu 45 kilomatara četvornih mora, 26 kopna, uz  više od 70 kilometara cesta i protupožarnih puteva. 

Oni su u biti nosioci zaštite prirode u Parku, oni su srce Parka, oni su direktno na terenu, provode nadzor i još niz poslova.....Između ostaloga, oni sudjeluju u znanstvenim istraživanjima, monitoringu područja, brizi o posjetiteljima, intervencije , edukacije, havarije broda, nesreće, , surađuju s Pomorskom policijom, kapetanijom, inspekcijom govori NIKOLINA  BAKOVIĆ, ravnateljica Parka Prirode Telašćica. a

A da bi sve to bilo još bolje i brže, uskoro im stiže i pomoć, digitalna naplata ulaznica i  nadzorne kamere.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari