Ribarstvu više , vodoopskrbi i linijama manje

Ribarstvu više , vodoopskrbi i linijama manje

Sestrunj - foto: SJM

U prijedlogu državnog proračuna za 2014.godinu investicijska potpora u poljoprivredi i ribarstvu veća je za 312 posto - iznosi 25 milijuna kuna, a za održivi razvitak područja i zajednica koje ovise o ribarstvu izdvaja se 4 i pol milijuna kuna. Navodi se to u priopćenju Otočnog sabora koji ove izmjene pozdravlja, ali istodobno upozorava kako za izgradnju vodoopskrbnih objekata na otocima nije predviđena niti jedna kuna.

Uz to, 7 milijuna 600 tisuća kuna manje je osigurano za subvencije pomorskih linija, ističe Denis Barić...

" Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture Agenciji za obalni linjski pomorski promet je u prijedlogu proračuna odredilo milijun i 700 tisuća kuna manje u globalu, ali za subvencije linija je osigurano 7 i pol milijuna kuna manje tako da možemo očekivati neke redukcije ili nešto negativno u sljedećoj sezoni, vezano za održavanje linija. "

Umjesto dosadašnjeg načina izračuna kvote subvencionirane vode koja se otočanima obračunavala po domaćinstvu, Ministarstvo regionalnog razvoja u izmjenama Zakona o otocima predlaže obračun od maksimalno 5 kubika po članu domaćinstva. Takav način obračuna oštetit će otočane koji se bave turizmom, smatraju u udruzi Otočni sabor. Pojašnjava predsjednik Otočnog sabora Denis Barić...

" Iznajmljivači su koristili subvencioniranu vodu za apartmane jer je jeftinija. Ako znamo da i velike turističke tvrtke-hotelijeri imaju problema s plaćanjem skupe vode koju moraju dobavljati vodonoscima, da su im veći troškovi za vodu nego za prehranu i smještaj gostiju, možemo misliti onda kako će se snaći mali ljudi, obrtnici koji imaju jedan- dva apartmana."

Listajući Izvješće o učincima provedbe Zakona o otocima za 2012. godinu članovi udruge uočili su i sljedeću činjenicu koju Barić naziva žalosnom:

 " Nažalost što se tiče zadarskih ( 7 gradskih otoka op.a. )  koji nemaju svoje sustave pa se snabdijevaju vodonoscem i kao takvi su  najveći potrošači subvencionirane vode u odnosu na druge priobalne županije,  u Izvješću se vidi da Hrvatske vode nisu uložile niti lipu a kamoli kunu u to područje. "

Dodaje i kako za izgradnju vodoopskrbnih objekata na otocima u proračunu za 2014.godinu nije predviđena niti jedna kuna. Otočni sabor traži od Ministarstva regionalnog razvoja da otočnim gospodarstvenicima odobri isporuku vode po subvencioniranoj cijeni koja je jednaka prosječnoj cijeni isporuke vode u matičnoj obalnoj – otočnoj županiji za gospodarstvenike. Udruga traži i da se u izradi najavljene Strategije  razvoja otoka 2014 – 2020 godine uključe i otočani.

Komentari