Robotska ruka, dron, što je sljedeće ?

Robotska ruka, dron, što je sljedeće ? Robotska ruka, dron, što je sljedeće ?

HRT Centar Zadar

Učenici Strukovne škole "Vice Vlatkovića" ovih dana rado poziraju sa svojim najnovijim uratkom - robotskom rukom. Za njezinu je izradu korišten 3d printer. Ova zadarska škola tako još jednom dokazuje kako nastavlja uspješno pratiti razvoj svjetske tehnologije i potrebe tržišta rada.

Nakon vjetrenjače, solarne punionice, električnog automobila na red je došla i robotička ruka. Ovoga puta, hvale se profesori, iza projekta stoje učenici koji su sve pokrenuli. Iako na prvi pogled izgleda jednostavno, za izradu je potrebno široko znanje- govore nam učenici Mateo Josipović i Jure Brcanija:

3d printer smo nabavili u suradnji s Europskom Unijom i on nam omogućava svakakve predmete da printamo, a ovo je najbolja primjena znači mobilno…Pa treba dosta znanja, zato što nismo imali vijke, nismo znali koji vijci trebaju, onda smo tražili po internetu, koji bi trebali pa smo ih sami kupovali.

Radilo se tu i nakon škole, u slobodno vrijeme. Informacije su se prikupljale sa svih strana. Ništa nije teško kad radiš ono što voliš. Razigrani učenici već nam se hvale i letećim dronom, no dodaju ovo je zasluga njihovih profesora koji ih znaju potaknuti. Jedan od njih je i profesor Šime Smolić.

Moram vam reći da su me momci iznenadili jer su pokazali veliko znanje, iz elektronike, računalstva, programiranja, automatike , robotike i najviše me iznenadilo što su iskoristili svoje slobodno vrijeme da naprave tu robotsku ruku. - ističe prof. Smolić.

Zadovoljstvo ne skriva ni ravnatelj. Svrha svega je, kaže, pripremiti učenike za tržište rada.

Da bismo na ovom rekao bi globalizacijskom tržištu, opće Hrvatska kao Hrvatska mogla opstati, dakle bez novih tehnologija i ovakve djece koji će sa stvarnim kompetencijama izaći na tržište rada, nećemo moći nikud dalje. - istaknuo je Tihomir Tomčić, ravnatelj škole "Vice Vlatkovića".

Glavne su tu poruke ove zadarske škole iz čije nam radionice već najavljuju nove projekte poput - solarne klupe za punjenje mobitela.

Komentari