Rok do 2018. Ako ne uspije, onda penali.

Rok do 2018. Ako ne uspije, onda penali.

Nel Pavletic/PIXSELL

Novi hrvatski ministar zaštite okoliša dobit će vruć krumpir. U njegovu mandatu trebale bi se provesti potpisane europske direktive vezane za gospodarenje otpadom. Obvezali smo se do 2018-e izgraditi većinu centara za gospodarenje otpadom, a zatim sljedeće godine zatvoriti odlagališta smeća.

 

Obvezali smo se do 2018-e izgraditi većinu centara za gospodarenje otpadom, a zatim sljedeće godine zatvoriti odlagališta smeća. U protivnom ćemo plaćati penale Europskoj uniji.

Zato smo provjerili u kojoj je fazi uspostava županijskog Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, čiju uspostavu pratimo gotovo cijelo desetljeće.

 Vrijednost tog natječaja je 295 milijuna kuna. Dino Perović, direktor tvrtke Eko vjeruje da će izvođača radova, koji će biti obvezan ishoditi građevinsku i sve druge dozvole, izabrati u proljeće: 

   Odabrali smo tvrtke koje će ući u drugi dio ograničenog postupka javne nabave. Trenutačno se nalazimo u žalbenom postupku, budući da su neke tvrtke priložile žalbu.

   U pripremi je, dodaje, natječaj za tehničku pomoć, te natječaj za usluge nadzora. Objavljeni će biti u idućim mjesecima.
Ukoliko dinamika preostalog posla na provođenju natječaja i ishođenju dozvola bude u predviđenom razumnom roku, tvorničko postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada u probni rat pušten će biti za dvije godine.

 Do kraja 2018. Hrvatska se obvezala izgraditi sve planirane centre za gospodarenje otpadom, uspostaviti sustav gospodarenja otpadom, te sanirati i zatvoriti »klasična« odlagališta.

  U protivnom plaćat ćemo penale Europskoj uniji, a prema primjerima iz Italije, riječ je o iznosima od više desetaka milijuna eura.

 

Komentari