Romano Jurić: Kako sam preživio polarne noći i dane

Romano Jurić: Kako sam preživio polarne noći i dane Romano Jurić: Kako sam preživio polarne noći i dane
izvor: Facebook izvor: Facebook
izvor: Facebook izvor: Facebook
izvor: Facebook izvor: Facebook
izvor: Facebook izvor: Facebook
izvor: Facebook izvor: Facebook

Romano Hurić (izvor: Facebook)

Romano Jurić (38), rodni je Primošten prije tri godine zamijenio Norveškom, a topli Jadran ledenim morem između Barentsovog mora i Arktičkog oceana. Sreću je pronašao na otočju Svalbard, na samoj granici polarnoga kruga.

Romano je jedno vrijeme živio i radio u Oslu, a onda se odlučio za podvig života - preseljenje na daleko otočje Svalbard. Tamo radi kao baremen i više je nego zadovoljan, bez obzira što u glavnom gradu otočja Longyearbyenu živi oko dvije tisuće stanovnika, skoro kao u njegovu Primoštenu. Svoje iskustvo s najsjevernije točke Kraljevine Norveške Romano nam je ispričao gostujući u Pomorskoj večeri Hrvatskoga radija. Istina je da se naše more ne može usporediti ni s jednim, ali ovdje je isto predivno, posebno ako se otisnete brodom prema sjeveru. To je nešto fantastično, što se tiče krajolika, te biljnoga i životinjskoga svijeta, otkriva nam svoju očaranost polarnom ljepotom mladi Dalmatinac. Dodaje kako planira nabaviti vlastiti brod, kakve imaju njegovi susjedi koji na otočju žive duži niz godina. Napominje kako upravo s proljećem Svalbard postaje nezaobilazno mjesto za turiste na brodovima na kružnim putovanjima, ali i druge goste koji uživaju u polarnoj ljepoti. 

No, za one koji kane ostati i živjeti na Svalbardu, nužno je prilagoditi se na polarne noći i polarne dane. Godinu dana prije preseljenja na Svalbard, živio sam u Oslu i priviknuo se na hladnoću, ali Oslo se po tom pitanju nikako ne može mjeriti s ovim ovdje. A što se tiče polarnih dana i noći mogu reći da sam se priviknuo na to nakon gotovo dvije godine. U početku sam čak imao zdravstvenih poteškoća. Naime, moje tijelo se u početku nije moglo navići na te promjene vremena, npr. tri mjeseca samo noć ili tri mjeseca samo dan. Bio sam neispavan, a tijelo je tražilo sunčevu svjetlost koje nije bilo, pa sam to kompenzirao vitaminima i drukčijom prehranom, kaže nam Romano, koji bez obzira na sve to nije požalio zbog preseljenja. Dodaje kako je sretan i zadovoljan jer ima materijalnu i socijalnu sigurnost i život bez stresa. A kako i ne bi kada živi u zemlji s najsretnijim stanovnicima na svijetu. Hranom je prezadovoljan, posebno ribom, iako s još četvoro tamošnjih Hrvata zna uživati i u hrvatskim delicijama, kada dođu otkuće. Romano Jurić može se pohvaliti i činjenicom da je bio jedan od dvoje žitelja Svalbarda koje je primio norveški kralj Harald V. u povodu 25 godina njegove vladavine. Što nam je još ispričao poslušajte u audio-prilogu.

Komentari