Ruralni okusi Zadarske županije

Ruralni okusi Zadarske županije

Lokalna akcijska grupa Bura koja pokriva područje Grada Obrovca i još 8 općina već godinu dana provodi projekt Ruralni okusi koji za cilj ima promicanje i povezivanje lokalnih proizvođača .

U sklopu projekta naši proizvođači nastupili su i na sajmovima u Portugalu, Estoniji i Cipru, a održan je i sajam domaćih proizvoda u Starigradu na kojem su uz naše, svoje proizvode predstavili i europski mali proizvođači.

Na sajmu u Starigradu Paklenica smo imali priliku ugostiti naše inozemne partnere. Sudjelovalo je oko 20 lokalnih proizvođača, tri turističke zajednice Jasenice,  Starigrad i Vrsi. A na samim inozemnim sajmovima sudjelovalo je  oko desetak predstavnika, a dosad svi proizvođači su bili zadovoljni sa postignutom promocijom i umrežavanjem.

Kaže voditeljica projekta Ana Škara. Podrška malim proizvođačima kod nas je u razvojnoj fazi pa je svaki ovakav projekt važan ističe

Recimo kroz mjeru 631, program ruralnog razvoja postoji mogućnost građenja i opremanja objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda koji uključuje i promidžbu i slično. I to je jedan od primjera podrške. Primjerice, taj isti natječaj će biti na LAG razini, početkom siječnja. Također bi htjela spomenuti projekt LAG-a Bura s LAG-om Laura i LAG-om More  249. To je poduzetnički inkubator koji će omogućiti malim proizvođačima da po nekim minimalnim cijenama rade pakiranje i preradu proizvoda, kao na primjer, džem ajvar, sokovi i slično, i samim time će imati mogućnost plasirati gotove proizvode na tržište. 

Projekt ruralni okusi završit će u svibnju 2021- ve godine a ciljeve koje bi trebao ostvariti su promocija lokalnih običaja,  proizvoda i obrta, povećanje opsega lokalnog tržišta i promocija turizma.  Krajnja ideja projekta je razvitak mobilne aplikacije s kojom bi se povezale sve zemlje partneri u projektu u svrhu bolje promocije i umrežavanja.

prilog Božidara Kolege

Komentari