Ruska donacija zadarskom Sveučilištu

Ruska donacija zadarskom Sveučilištu

Moskovski fond Aleksandra Solženjicina predat će danas zadarskom Sveučilištu donaciju knjiga u izdanju Fonda.

Fond "Dom russkogo zarubež'ja Aleksandra Solženicina", koji djeluje pod Odjelom za kulturu grada Moskve, u sklopu svoje međunarodne suradnje poklonio je Sveučilištu u Zadru donaciju knjiga u izdanju Fonda.

U suradnji s Odsjekom za ruski jezik i književnost Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru te Sveučilišnom knjižnicom Sveučilišta u Zadru, fond Aleksandra Solženjicina organizira danas u 13 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta izložbu doniranih knjiga i njihovu svečanu primopredaju. Knjige će u ime Fonda predati Tatjana Irinahrova, predstavnica Fonda, te Aleksej Nikolaevič Varlamov, jedan od najcjenjenijih suvremenih ruskih pisaca (dobitnik Antibukera 1995., član Saveza ruskih pisaca i profesor na Moskovskom državnom sveučilištu – Lomonosov). Aleksej Nikolaevič Varlamov susrest će se i sa zadarskim studentima ruskoga jezika i književnosti te im održati predavanje o suvremenom trenutku u ruskoj književnosti.

Nazvan po jednom od najvećih ruskih emigranata A. Solženjicinu, disidentu i laureatu Nobelove nagrade za književnost iz 1970., fond se  brine o očuvanju svih kulturnih vrijednosti ruske emigracije, a potpomaže i organizacije koje djeluju na proučavanju ruske kulture u inozemstvu. Tako je fond do sada donirao knjige za preko 100 institucija u svijetu. Iznimna nam je čast i zadovoljstvo da je Sveučilište u Zadru uspostavilo suradnju s ovim vrlo aktivnom fondom, koji je do sada učinio mnogo za očuvanje i razvoj ruskoga kulturnog dobra i izvan granica Rusije.

Komentari