S Kaštankom zadarski lutkari idu i za Kinu

S Kaštankom zadarski lutkari idu i za Kinu

foto: klz.hr

Kaštanka je jedna od najslavnijih Čehovljevih kratkih priča koja govori o ljubavi, odanosti i odgovornosti. Nastala je u koprodukciji s Kazalištem Virovitica a u režiji Vjere Vidov ostvaruje brojne međunarodne uspjehe.

U deset dana Kaštanka je prošla pet međunarodnih festivala.To je predstava koju izvodimo s lakoćom jer radimo s timom snova koji vole lutku i lutkarstvo, istaknula je redateljica Vjera Vidov: Kaštanka je jako mlada predstava, ima samo devet mjeseci i bila je na četiri međunarodna festivala i dobila je osam nagrada. Mnoge festivale smo morali odbiti jer su se točno preklapali s ugovorenim festivalima, ove godine smo morali odbiti Teheran, Rusiju, Ukrajinu, ali idemo dogodine tamo zato što sve te zemlje žele vidjeti Kaštanku.

Kaštanka je priča o ljubavi, odanosti i odgovornosti koja prikazuje ljudske slabosti iz perspektive čovjekova najboljeg prijatelja: psa. Gostovanja na međunarodnim festivalima divna su iskustva jer se osjete nove kazališne struje iz drugih zemalja rekla je glumica Irena Bausović kojoj je jedan festival ostao u posebno lijepom sjećanju: Ono što mi je najviše ostalo u uspomeni je Srajevo i komisija iz Bugarske koji su došli i rekli: djeco vi ste divni. Rekli su nam da su se rasplakali, da su već donijeli odluku ali da smo im sad donijeli veliki problem jer smo bili zadnji. To je festival na kojem smo dobili četiri nagrade.

Ovog srpnja Kazalište lutaka prvi put gostuje u Pekingu gdje je Kaštanka u konkurenciji od 1500 prijavljenih predstava prošla selekciju od deset najboljih. Kaštanka ovog ljeta igra u raznim državama, od Hrvatske, Crne gore, Francuske, Izraela pa sve do Kine. U Zadru ćemo ju imati priliku pogledati na Kazališnom ljetu.

 

Komentari