S novostima u novu protupožarnu sezonu

S novostima u novu protupožarnu sezonu S novostima u novu protupožarnu sezonu

Radio Zadar

"Sudjelujemo s 12 protupožarnih zrakoplova, 2 protupožarna helikoptera i jednim izvidničkim Pilatus. U koordinaciji s ostalim snagama Hrvatske vojske imamo i besposadni zrakoplovni sustav Orbiter, a tu je i kopnena vojska i mornarica s desantnim, desantnim jurišnim brodom i dva gumena čamca."

Zračne snage spremne su za protupožarnu sezonu. Jutros su na području Novigradskog mora avionima Canadair i Airtractor izveli trenažne letove s prikazom uzimanja i ispuštanja vode. Jedna od novosti u zračnim protupožarnim snagama ove sezone bit će i mlada poručnica Anamarija Ćurković

Od početka godine zračne snage sudjelovale su u gašenju 37 požara, a s obzirom na to da meteorolozi najavljuju dugo, vruće ljeto, požari su, nažalost, izgledni. Zapovjednik Protupožarne eskadrile, bojnik Tomislav Vacenovski, naglašava – mi smo spremni za najgore:

Sada smo na 75 posto opterećenja koje smo imali 2017. Možemo očekivati jače ljeto, ali sve to ovisi o vjetru i kiši. Može biti kao i prošle, a može biti kao i 2017. Mi se spremamo za najgore moguće.

Iz Operativno-vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama koordinirat će se sve akcije, a onda će po potrebi na teren izlaziti pripadnici Hrvatske vojske, kaže zapovjednik 93. zrakoplovne baze Zemunik, pukovnik Krešimir Ražov:

Sudjelujemo s 12 protupožarnih zrakoplova, 2 protupožarna helikoptera i jednim izvidničkim Pilatus. U koordinaciji s ostalim snagama Hrvatske vojske imamo i besposadni zrakoplovni sustav Orbiter, a tu je i kopnena vojska i Hrvatska ratna mornarica s desantnim, desantnim jurišnim brodom i dva gumena čamca.

Bit će ova protupožarna sezona premijerna i za mladu poručnicu Anamarija Ćurković:

Spremna sam kao kopilot za sezonu u dežurstvima medicine, traganja i spašavanja te protupožarno dežurstvo u helikopteru Mi-8.

Često gasitelje iz zraka gledamo kao heroje u sezoni požara, ali stres kojem su izloženi teško je opisati. Pilot Aitractora, satnik Bruno Cifrek-Kolarić:

Po ovim vrućinama sjediti u avionu u kojem je do 50 C. Letjeti cijeli dan, moj avion je jednosjed tako da moram sam cijeli dan biti koncentriran; paziti na zrakoplove u zraku, na požaru, vatrogasce na zemlji...

Satnik Cifrek-Kolarić ističe; mi smo samo dio priče. Bez tehničara koji vode brigu o svakom milimetru aviona koji spašavaju živote i imovinu od požara, ništa ne bismo mogli.

ZRAČNE PROTUPOŽARNE SNAGE

Komentari