S razvojem društva, veća su i ljudska prava

S razvojem društva, veća su i ljudska prava

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava i predstavljanja ključnog europskog dokumenta za zaštitu ljudskih i socijalnih prava - Europske socijalne povelje, u Novom kampusu zadarskoga Sveučilišta održana je javna tribina.

Od UN-ove deklaracije o ljudskim pravima prošlo je više od 50 godina, a sadržaj ljudskih prava s razvojem društva se širi, pogotovo u razvijenim zapadnim demokracijama – ističe organizator, ravnatelj Obiteljskog centra Dario Vučenović.

"Naravno, da su u nekim zemljama gdje je glad ili ratovi da su narušena osnovna ljudska prava, no razvijenije zemlje se bore za neka druga ljudska prava. Upravu je bitan stupanj razvoja zemlje jer je tek onda moguće ići s određenim proširenjem prava koja se onda mogu i zaštititi" – rekao je Vučenović 

Dodao je da smo trenutačno najslabiji na području radnoga zakonodavstva. Inače, Hrvatska još nije potvrdila Europsku socijalnu povelju, no ratifikacija u Saboru bi se trebala dogoditi do kraja iduće godine – ističe Nedjeljko Marković predsjendik udruge Pragma.

"Mi smo prihvatili uglavnom sve važne međunarodne dokumente koja se tiču ljudskih i socijalnih prava, a pristupanjem Vijeću europe prihvatili smo preko 200 različitih međ. ugovora. Dakle u pravnom smislu Hrvatska je doista visoko na ljestvici država koje poštuju ljudska prava. Naravno, praksa poštivanja ljudskih prava je problematična" - rekao je Marković.

S time s slaže i ravnatelj Vučenović. "Vrlo je važno da se ljudska prava kad se donesu poveljama i zakonima da se ona poštuju, i tu bi trebalo poraditi znači na samojo zaštiti" – dodao je Vučenović.

Iznimno je bitno da ljudska prava učimo od malih nogu, od dječjeg vrtića pa nadalje – čulo se između ostaloga na današnjoj tribini. 

Komentari