Sabor - burno o referendumu

Sabor - burno o referendumu

U Saboru burna rasprava o odluci da se za 1. prosinca raspiše referendum na kojem bi građani trebali odlučiti o prijedlogu da se brak Ustavom definira kao životna zajednica muškarca i žene. Međusobne optužbe SDP-a i HDZ-a za manipulacije i netoleranciju usijala je izjava HNS-ovca Igora Kolmana koji je inicijativu "U ime obitelji" nazvao prljavim pokretom.

Da 1. prosinca trebamo na referendum, nikome nije sporno, ali HDZ, rekao je Vladimir Šeks, sumnja u ponuđenu odluku odbora za Ustav:

         " U toj odluci stoji ono što je neprihvatljivo - da će se na referendumu donijeti odluka o pristupanju promjeni Ustava "

To što odluka nije promijenjena nakon upozorenja Ustavnog suda da se referendumom ne pristupa promjeni već mijenja Ustav, otvara prostor za sumnju da se namjerno radi proceduralna pogreška, tvrdi Željko Reiner:

     " Pa bi se pozitivni rezultat referenduma koji građanima ne odgovara tako pokušao smicalicom osporiti i izigrati "

Vladajući HDZ-u poručuju da druge ne mjere po sebi. Za razliku od prošle vlasti koja nije raspisala referendum o zakonu o radu, ova će vlast referendum raspisati i provesti, poručuje SDP-ovac Igor Dragovan:

     " Kamo sreće da je takve odgovornosti prema zahtjevima hrvatskih građana bilo i prije i da se tadašnja parlamentarna većina odnosila prema 800 tisuća hrvatskih građana i donijela odluku o raspisivanju referenduma. "

Definicija braka ne bi trebala biti u Ustavu, poručuje SDP, koji HDZ optužuje za političku igru. A kad je riječ o istospolnim zajednicama, SDP-ovac Nenad Stazić prenosi prijedlog da se u budućem zakonu o životnom partnerstvu:

     " Da se takva homoseksualna zajednica zove homoseksualna dragovoljna zajednica s kraticom HDZ "

Burnu reakciju HDZ-a izazvao je HNS-ovac Igor Kolman, izjavom da je

      " čista manipulacija s kojom ovaj reći ću i to prljavi pokret od početka nastupa, a to je da se radi o ugrožavanju tradicionalne obitelji "

Željko Reiner upozorava da se "nikada ranije nije dogodilo da se građanski pokret, građanska inicijativa nazove prljavim pokretom".

Izazvalo je to i treću stanku u raspravi, nakon koje je rasprava postala mirnija, ali podjednako podijeljenih stajališta, a lavina replika koja prati svaki istup pokazuje da će rasprava potrajati.

 

Komentari