SDP-ova Irena Dragić: Grad Zadar dug će vraćati 100 godina

SDP-ova Irena Dragić: Grad Zadar dug će vraćati 100 godina

Kakvo je stanje računa Grada Zadra i koliko grad duguje dobavljačima, neka su od pitanja koja su gradski vijećnici postavljali na sjednici Gradskog vijeća, koja je protekla bez ekscesa ili povišenih tonova kao što je bilo uobičajeno u prošlom sazivu vijeća.

Na računu Grada zadra jutros je bilo 2 milijuna 950 tisuća kuna odgovorio je pročelnik za financije Ivan Mijolović SDP-ovom vijećniku Antunu Novoseloviću kojeg je zanimalo i kako grad podmiruje svoje obveze prema dobavljačima odnosno dobivaju li dobavljači na vrijeme svoj novac. Ukupne obveze grada iznose 138 milijuna kuna od čega dospjelih 66 milijuna odgovorio je pročelnik Mijolović. Takvim odgovorom Novoselović nije bio zadovoljan:

Grad kao grad se odnosi kad je u pitanju naplata prema građanima istim tim građanima kojima je dužan sukladno zakonu pa trebao bi se grad sukladno zakonu ponašati i prema građanima kojima je dužan.

HDZ-ov Ante Kolega upitao je da li su hidranti u Zadru ispravni te može li se u slučaju  izvanrednih požarnih situacija građanima omogućiti pristup hidrantima kako bi spasili svoju imovinu. Gradonačelnik Dukić pohvalio  je zadarske vatrogasce te odgovorio kako ispravnost hidranata redovno provjerava Vodovod. SDP-ova Jelena Jelavić upozorila je na problem ishrane u privatnim vrtićima:

Naime čujem da se štedi na kvaliteti i kvantiteti namirnica i da djeca nakon višesatnog boravka doma znaju ići gladna. 

Što se grada Zadra tiče dosada nismo dobili niti jednu pritužbu da bi bilo stanje takvo kakvo ste rekli.

Odgovorio je pročelnik Joso Nekić te dodao da postoje normativi za prehranu u dječjim vrtičima koji se poštuju.

SDP-ov Erol Gaši opet je izrazio nezadovoljstvo što se opet dodatno financira KK Zadar  s 3 i pol milijuna kuna

Jer ne radi se o 10 mojih kuna 10 vaših kuna , radi se o 3 i pol milijuna kuna građana grada Zadra u vrijeme kada još uvijek po mnogim mjestima imamo neosvjetljene ulice nemamo kanalizaciju itd.  

Iznio je i kako dug košarkaškog kluba Zadar iznosi oko 30 milijuna kuna.

SDP-ova Irena Dragić predložila je da se višak proračunskog novca iskoristi za povećanje rodiljnih naknada.

2014. godine bivši gradonačelnik Kalmeta donio je vrlo nepravednu odluku o smanjenju rodiljnih naknada. Ova krajnje loša odluka donesena je nakon što je smanjen prirez i trebalo je pokrpati proračunsku rupu pa su se prvi na udaru nažalost našli roditelji s djecom.

Nama su djeca prioritet odgovorio je gradonačelnik Dukić

Na ovom sad rebalansu kao što ste vidjeli uzeli smo prioritet djecu i smanjili smo cijenu vrtića za 100 kuna, a što se tiče porodiljnih naknada smo planirali i s obzirom na proračunska sredstva uvrstiti to od sljedeće godine znači od 1.1.  

HDZ-ova Elvira Sterle upitala je kad će se rekonstruirati raskrižje na Žmirićima, na što je pročelnik Darko Kasap odgovorio da bi se s rekonstrukcijom trebalo početi 2018. godine. Na problem prometnih zagušenja, u Diklu ukazao je HDZ-ov Bruno Milin:

Nedavno u Diklu kad je jednoj ženi na plaži na kraju mjesta pozlilo imali smo sreću da je u blizini bio gliser jer je nemoguće bilo tom prometnicom dovesti do bolnice. Pa su je vozili gliserom kao da smo otok.

Na dnevnom redu sjednica našlo se izvješće o izvršenju proračuna Grada Zadra u prošloj godini. Pročelnik za financije Mijolović istaknuo je zadovoljstvo ostvarenim posebno rastom prigoda od poreza na dohodak za 8 posto, a zadovoljstvo ostvarenim viškom prihoda iskazala je i njegova prethodnica Grozdana Perić:

Kojim se zapravo smanjuje  svi oni utjecaji iz prethodnih razdoblja krize koji su negativno utjecali na punjenje proračuna i na gospodarsku aktivnost.

Na takve samopohvale vladajućih reagirala je SDP-ova Irena Dragić:

Od 80 do 100 milijuna kuna iznosi dug Grada Zadra. To je ostalo iza gospođe Grozdane Perić. Ovi hvalospjevi o tome da smo uspjeli ostvariti višak prihoda u proračunu od milijun i 400 tisuća kuna, ovakvim ostvarivanjem viška prihoda koji će ići za sanaciju postojećih dugovanja  nama treba sto godina da vratimo dug.  

Nikad nismo skrivali koliko manjak iznosi  – uzvratila je Grozdana Perić:

A očito da neki od vas nisu uopće živjeli u ovoj državi u ovom svijetu gdje je prethodni period bio od 7 godina takve krize  da se nismo mogli nikako oporaviti s nikakvim prihodima. Uostalom možemo se itekako pohvaliti  da je u tom periodu izgrađen Višnjikm da su funkcionirale i funkcioniraju sve institucije, da smo podigli i komunalni i socijalni i svekoliki standard građanstva.  

Gradski vijećnici raspravljali su i o problemu nelegalnog odlaganja otpada na području grada. Svi su se složili kako je to jedan od velikih problema grada te je predloženo osnivanje povjerenstva koje bi pomoglo u uvođenju reda.

 

prilog Božidara Kolege

Komentari