Senzori će vozače navoditi do slobodnog parkinga

Senzori će vozače navoditi do slobodnog parkinga Senzori će vozače navoditi do slobodnog parkinga

ilustracija: Željko Mrsić / Pixsell, foto: SJM

U Inovativnom Zadru intenzivno se radi na uspostavi on-line platforme e-Zadrani koja bi virtualno trebala predstavljati gradsku upravu. To je samo jedan od projekata na kojem se, uz organizaciju poduzetničkih radionica kao što je Friday Talks, trenutačno radi u ovoj gradskoj tvrtki.

Najavljujući kako sutra u 18 sati počinje novi ciklus susreta s uspješnim poduzetnicima u okviru projekta Friday talks, direktor Inovativnog Zadra Alan Kociper  istaknuo je i kako će do kraja godine profunkcionirati sustav e-Zadrani: Jedinstvena on line platforma za pružanje usluga građanima, ona bi sutra trebala predstvljati vurtualnu gradsku upravu preko koje bi građani mogli realizirati  sve usluge koje im trenutačno pruža grad odnosno njegova trgovačka društva i ustanove a zato moraju danas obilaziti pisarnice i urede. S ministarstvom uprave do kraja godien zeleno svjetlo da se taj sustav uključi u sustav e-građani pa bi Zadrani mogli pristupati tom sustavu. Za početak to bi bo uvid u sve moguće predmete koje građanina ima otvorene unutar grada Zadra.

Uz to, radi se i na uspostavi sustava koji će Zadranima omogućiti korištenje usluga javnih tvrtki. Riječ je o projektu Zadar urban mobility koji će se realizirati  sredstvima iz EU fondova. Vrijedan je 15 miljuna kuna, kazao je na konferenciji za novinare direktor Alan Kociper: Radi se o kompleksnom sustavu gdje bi građani dobili čitav niz servisa primjenjenih na naša komunalna poduzeća, prije svega na javni prijevoz. Dobili bi elektronički sustav naplate u javnom prijevozu,npr najavu informacija o polascima autobusa, sve bi putem mobitela mogli plaćati,  također mobilni sustav pametnog parkiranja gdje bi na sva javna parkirna mjesta u gradu bili postavljeni senzori i to bi pratila odgovarajuća aplikacija koja bi navodila vozače do slobodnoh parkirnih mjesta i omogućila plaćanje. Trenutačno smo pred potpisivanjem ugovora s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova o realizaciji ovog projekta, dodao je Kociper.

I ove godine u suradnji za zadarskom tvrtkom Rentlio, Inovativni Zadar ponovno organizira Friday Talkse. Nakon prvog izdanja prošle godine, nastavlja se u istom ritmu: 3 gosta, 3 priče, 3 petka u studenom:

🎙15.11. Ognjen Bagatin, Poliklinika Bagatin
🎙22.11. Marko Kovač, Repsly Hrvatska
🎙29.11. Luka Abrus, Five

Ulaz je besplatan, ali je broj mjesta ograničen, a kako je naveo Marko Mišulić iz tvrtke Rentilio, zanimanje zadarskih poduzetnika za ove susrete je veliko: U tri sata svih 50 mjesta je zauzeto, a dvoranom koja je postala premala vlada pozitiva i dobra energija. Ljudi koje dovodimo uspješni su poduzetnici, primjer onoga čemu u poduzetničkoj zajednici trebamo težiti - naveo je Mišulić pohvalivši suradnju s Inovativnim Zadrom koji je njegovoj tvrtki pomogao razviti poslovanje omogućivši im korištenje poduzetničkog inkubatora prvih 6 mjeseci. 

Sretna sam što smo ove godine dobili 10 novih korisnika i to iz potpuno različitih branši-od proizvodnje dijelova za jahte preko restauracije arheoloških nalaza do promocije proizvoda od kamena - navela je Ana Odvitović, voditeljica sektora razvoja poduzetničke infrastrukture u Inovativnom Zadru. Žao mi je što u ovom trenutku ne možemo odgovoriti na potrebe svih zainteresiranih za korištenje ovakve poslovne infrastrukture pa me veseli što projekt izgradnje novog inkubatora u Zadru napreduje. U prvom kvartalu iduće godine očekuje se potpisivanje ugovora o korištenju europskih sredstava za realizaciju 24 milijuna kuna vrijednog projekta,  u Bokokotorskoj ulici u Zadru - rečeno je na konferenciji za novinare. 

Komentari