Šime Rušin: Kako sam pobijedio banku!

Šime Rušin: Kako sam pobijedio banku!

Šime Rušin

Prva prava pravomoćna presuda za preplaćene kamate, koja je na Županijskom sudu u Zadru donesena potkraj rujna, a kojom je presuđeno da Splitska banka mora isplatiti dužniku oko 11.000 kn i zakonske zatezne kamate, mogla bi biti poticaj i drugim dužnicima da svoje pravo ostvare na sudu.

Zadraninu Šimi Rušinu, koji je presudom Županijskoga suda u Zadru pobijedio banku, još uvijek se nije javio nitko iz Splitske banke, koja mu je dužna isplatiti preplaćene kamate, sudske troškove i zakonske zatezne kamate. Na pravomoćnu presudu je čekao dvije godine, a na njegove prijedloge da se bez suda riješi problem kamata, u banci nisu bili zainteresirani.

Odvjetnik je pokušao mirno riješiti spor sa svoje strane, a i ja sam više puta pisao banci, naravno s povratnicama, jer se inače nema dokaza da je itko ikada išta napravio, nisu bili baš za razgovor, jer su nastupali s pozicije moći. To je mašinerija koja funkcionira sama za sebe i ne slušaju malog čovjeka, kaže Šime. U međuvremenu je otplatio kredit u švicarskim  francima, a više od novca koji će dobiti veseli ga činjenica da je na sudu pobijedio moćnu financijsku ustanovu, pa drugima savjetuje da učine isto. 

Ova presuda znači ono što smo govorili otpočetka, ono što je stalno tvrdila Udruga Franak, da su banke u Hrvatskoj nažalost radile nelegalno, da je sud to sada i potvrdio pravomoćnom presudom i da jednostavno ukoliko se smatraju oštećeni potraže svoje zadovoljstvo na sudu. Osim, ako naša politička skupina ne smatra da je to stvar koju treba riješiti zakonom, što je podupirem, kaže Rušin. Na isti način razmišlja i saborski zastupnik Goran Aleksić, također član Udruge Franak. 

Vremenom bismo mogli zakonom riješiti da se preplaćene kamate vrate svim dužnicima na način koji se propiše u skladu sa zakonima, kaže Aleksić, koji je kolegama zastupnicima sa saborske govornice poručio da i oni tuže banke. Apeliram na sve vas koji imate takve kredite da svakako dignete tužbu i dobijete na taj način svoje preplaćene iznose kamatnih stopa, te svojim primjerom ukažete kako se treba ponašati prema nesavjesnim poslovnim subjektima, istaknuo je saborski zastupnik. 

Još je važnije, ističe Aleksić, da je time konačno ustanovljena i sudska praksa. Optimističan je i kada je riječ o konvertiranim kreditima, te naglašava kako postoji već nekoliko presuda da takvi dužnici također dobivaju preplaćene kamate. 

KOMENTAR SPLITSKE BANKE: Želimo naglasiti da je sudska praksa u sličnim predmetima neujednačena, a dodatno je ovaj predmet po mnogim elementima specifičan, tako da u konačnici ovaj primjer ne možemo koristiti za donošenje bilo kakvih dalekosežnih zaključaka.

 

 

 

 

 

CIJELI RAZGOVOR SA Š. RUŠINOM MOŽETE POSLUŠATI U AUDIO-PRILOGU

Komentari