Sinergija - slavlje komorne glazbe u sv. Donatu

Sinergija - slavlje komorne glazbe u sv. Donatu Sinergija - slavlje komorne glazbe u sv. Donatu

Prije dvije godine, na Glazbenim večerima u sv. Donatu, ansambl Synergia 6 priredio je izuzetno dojmljiv koncert. Ove godine dolaze u obliku Synergia 4, koji čine lutnjist Edin Karamazov, klaviristica Vesna Podrug Kossjanenko, fagotist Žarko Perišić i klarinetist Milan Milošević.

U crkvi sv. Donata u 21 sat nastupit će Edin Karamazov – miljenik zadarske publike, jedan od najpoznatijih lutnjista današnjice, građanin svijeta rodom iz Zenice. Globalnu pozornost privukao je albumom “Songs From the Labyrinth” koji je snimio sa Stingom i koji je postao najprodavaniji album klasične glazbe ikad! Naravno, on se uvijek rado vraća gitari, svom prvom instrumentu.

Klaviristica Vesna Podrug Kossjanenko rođena je u Splitu. Studirala je i magistrirala klavir na Visokoj glazbenoj školi u Beču, gdje je također završila i studij komorne glazbe te pedagoški studij. Za vrijeme bečkih godina radila je kao stalna korepetitorica u Bečkoj državnoj operi, kao pedagoška suradnica na Univerzitetu za glazbu i scensku umjetnost, nastupala Orkestrom bečke državne opere… Od 2007. djeluje u Splitu gdje je prodekanica Glazbenog odjela na Umjetničkoj akademiji.

Stalnu jezgru projekta čini puhački dvojac: fagotist Žarko Perišić, rodom iz Splita, po završetku studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu nastavlja usavršavanje u Salzburgu, na Visokoj školi za glazbu Mozarteum. Surađuje s brojnim orkestrima te komornim ansamblima diljem Europe i svijeta na mjestu solo fagotista (Izraelski radio orkestar, Izraelski komorni orkestar, Simfonijski orkestar Tel Aviva, Jeruzalemski simfonijski orkestar, Salzburška komorna filharmonija i dr.). Od 1997. godine predaje fagot na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, surađuje s Vojvođanskim simfoničarima kao solo–fagotist, osniva duhački kvintet te održava brojne solističke i komorne koncerte. Od 2004. godine predaje fagot na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i djeluje kao solo fagotist Simfonijskog orkestra HRT-a.

Milan Milošević je srpsko-kanadski klarinetist. Djeluje kao solist, komorni i orkestralni glazbenik te radi kao profesor na kanadskom Vancouver Collegeu. Dobitnik je doktorske istraživačke stipendije, nagrade za akademski rad na Sveučilištu Britanske Kolumbije, kao i državne nagrade za doktorske studije, dodjeljenu od agencije za umjetnost vlade Britanske Kolumbije za 2013-2014. Čest je kao gostujući predavač. Član je Američkog udruženja glazbenika i Međunarodnog udruženja klarinetista. Bio je član Beogradske filharmonije od 1990. do 1999. godine i umjetnički direktor puhača Beogradske filharmonije. Trenutno je na poziciji glazbenog ravnatelja Vancouver Collegea.

Ansambl Sinergija 4 izvest će djela F. Samandarija, L. van Beethovena, A. Piazzolle, B. B. Miloševića i F. Schuberta.

 

 

Komentari