Sjećanje na pale heroje Domovinskog rata

Sjećanje na pale heroje Domovinskog rata Sjećanje na pale heroje Domovinskog rata

HRT Zadar

Polaganjem vijenaca u zadarskom zaleđu nastavljeno je danas obilježavanje 26. obljetnice Maslenice. Prvi su vijenci položeni kod križa u Kašiću, mjestu koje ponosno ali tužno pamte prijatelji i obitelji brojnih Slavonaca, ali i drugih koji su tamo izginuli 1993. godine.

Kiša i bura uzrok su hladnoće koja je hrvatske branitelje jutros podsjetila na uvjete koji su vladali u u zadarskom zaleđu tijekom akcije Maslenica. Iako, kažu, danas nije ni približno hladno kao tada. Ništa ih, pa ni loši vremenski uvjeti, ne može spriječiti da se svake godine poklone žrtvi svojih suboraca. I prisjete mjesta gdje su ratovali. A najkrvaviji je bio Kašić, kaže Marijan Crnac iz 3. bojne 3. gardijske brigade. Mjesto je to gdje su u četničkom protunapadu nakon Maslenice stradali brojni pripadnici slavonskih Kuna:

Naša je brigada bila na cijelom ovom dijelu, od Novigrada pa Paljuv i ovo sve... Ali, uglavnom najveće bitke su bile tu baš - na ovome groblju. Tu je najviše izginulo taj dan. Sveukupno je bilo 23, mislim da je ovdje 18 poginulo, a ovi ostali još na ovom dijelu.

Naglašava Crnac, za nekoliko danas smo opet u Kašiću:

Naš je dan 31. (siječnja) na 1. (veljače), opet ćemo mi doć tu - obilježavat´ baš kad su poginuli naši.

Ali, kolikogod teška, žrtva nije bila uzaludna jer je obranjeno ključno mjesto za Zadar pa time i za čitavu Hrvatsku, kaže Nenad Rogić iz Udruge zadarskih tenkista:

Na Kašiću je bilo najteže: strateška i najvažnija (točka) za grad Zadar i okolicu. Straha mislim da nitko nije imao, a adrenalina je bilo za osloboditi, da spojimo sjeverni i južni dio domovine.

Doći s drugog kraja Hrvatske im nije bilo teško u Domovinskom ratu, pa nije ni danas, ponosno ističe Ivan Betlehem, pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga iz Koprivnice:

Prešli smo 400 kilometara da budemo ovdje nazočni, da budemo s našim dečkima, s našim poginulima, da ih se sjetimo i da im odamo počast.

Osim u Kašiću, vijenci su danas položeni u Islamu Latinskom, Posedarju i na sjevernoj strani Masleničkog mosta.

Da se ne bi zaboravilo, za vrijeme napadnih djelovanja tijekom Maslenice i u kasnijim protuudarima velikosrpskih agresora, život za Hrvatsku dalo je 127 branitelja.

 

 

Komentari