Sjednica GV Zadra: Maraton prekidan incidentnim situacijama

Sjednica GV Zadra: Maraton prekidan incidentnim situacijama Sjednica GV Zadra: Maraton prekidan incidentnim situacijama

Foto: Sreeenshot prijenosa uživo

Neočekivanim pretresom gradskih vijećnika na ulazu u Gradsku upravu, počela je subotnja sjednica zadarskog Gradskog vijeća. Posebno je to smetalo oporbu koji su vladajuće optužili da uvode "policijsku državu". Ovaj čin gradonačelnik Božidar Kalmeta, opravdao je time što su uoči sjednice u javnosti izrečene prijetnje. Aktualni sat pak, bio je sad možemo reči, začinjen uobičajenim uvredama. Dobacivanjima vijećnicima iz pročelničkih klupa te pozivima pojedinaca na dostojanstveno i primjereno ponašanje gradskih vijećnika. Tri je sata uz četiri opomene i zamalo opet isključivanje vijećnika AM-a sa sjednice trajao Aktualni sat.

Vijećnici Akcije mladih Pupić Bakrač i Rubeša ovotjedno izguravanje s vlasti u Mjesnom odboru Brodarica obilježili su došavši na sjednicu u majicama s likom Dragana Ranja ispod kojega je pisao "HDZ - prodano". Rubeša je govornicu iskoristio, da Ranja i Petra Špiku s kojim se neposredno nakon konstituiranja tog mjesnog odbora sukobio na ulici, nazove moralnim nakazama.  

Omerka Šarić Frantin (SDP) je gradonačelniku Kalmeti uputila pitanje "Trpi li grad Zadar štetu, jer je protiv njega podignuta optužnica?"  Kalmeta ju je upozorio da optužnica i proširenje istrage nije isto i dodao da grad normalno funkcionira.

Erol Gaši (SDP) je ustvrdio da je njihov sada već bivši član Ranj, kupljen od strane HDZ-a kako bi napakostio Rubeši i oteo mu mjesto predsjednika MO Brodarica. Dogradonačelnik Zvonimir Vrančić (HDZ) ga je upozorio da je slična situacija bila u nekim drugim mjesnim odborima gdje je HDZ imao većinu , ali je izgubio vlast zahvaljujući koaliciji AM i SDP-a pa nitko nije spominjao nikakvu "kupovinu". To je volja izabrane većine.

Puno je mirniji bio onaj dio sjednice koji je nastavljen nakon podne. Rasprava argumentiranija i bez dizanja teznija. Uobičajno kad je u pitanju dnevni red u kojem nema previše "vijećničke slobode" kao u aktualnom satu.    

12.20 Nakon kratke stanke po završetku Aktualnog sata, počela je rasprava po točkama dnevnog reda. 

Dok se ne izgradi crpka postaja Park ne može se raditi crpna postaja Maestral i to su preduvjeti za bi se projet mogao dalje razvijati. Ovo je samo dio sredstava iz kojih se sve sufinaciraju ovi projekti. Objasnio je pročelnik za Graditeljstvo Darko Kasap,  primjedbe vijećnice Šarić Frantin (SDP) i Pupića Bakrača (AM).

Vijećnik akcije mladih je gradnju crpne postaje Parka nazvao pogodovanjem poduzetniku Zriliću, jer se najprije gradi sustav odvodnje za njegove investicije u Maraska parku, pa onda tek za nas obične smrtnike, ako upoće bude sredstava.

"To pokazuje tko je glavni gazda u gradu " dodao je Pupić Bakrač također.

Oporba protiv Špine na Belafuži

Vrdoljak (SDP), Pupić Bakrać i Rubeša (AM) u raspravi po dnevnom redu sjednice zadarskog Gradskog vijeća koja je nastavljena nakon podne, obrušili su na to što je rebalansom odlučeno da se u proračunu osigura 600 tisuća kuna za gradnju spomenika "Špini" na Belafuži. Kakav je to prioritet u ova krizna vremena zajednički je njihov zaključak?

2014-12-20_125158.jpgDarko Vrdoljak (SDP) je svoju raspravu počeo riječima kako će od sada na sjednici vjerojatno slušati o žalopojkama kako nas je zakinula zločesta vlada, a da za spomenik špini imamo namjeru izdvojiti 600 tisuća kuna. Ja jesam za spomenike,  ali ljudi moji kriza je " zaključio je Vrdoljak.

Marko Pupić Bakrač, je spomenik špini na Belafuži proglasio "bezvezarijom". Prodružio mu se i stranački kolega Rubeša koji je još dodao da je to bio način ga se sruši u mjesnom odboru Brodarica. "Sad su sredstva vraćena, kad više nisam prvi čovjek tog mjesnog odbora." Tome je poslužio taj rebalans.

 

11.45 Rubeša: Ranj i Špika su moralne nakaze

Nije bilo mira u prva tri sata sjednice gradskog vijeća Grada Zadra. Opet su se čule uvrede. Ante Rubeša je zaradio i treću opomenu, a predsjednik GV-a Živko Kolega mu oduzeo riječ nakon što je s govornice Gradskog vijeća izrekao uvredu Petru Špiki ( bivši gradski vijećnik) i Draganu Ranju, nazvavši ih moralnim nakazama. Kolega je uz opomenu i oduzimanje riječi dodao " Što sad meni drugo preostaje nego da ga udaljim sa sjednice."

Okidač za oduzimanje riječi Anti Rubeši 2014-12-20_114223.jpgbile su riječi tzv. pjesnice koju je s govornice počeo čitati. Rubeši je isključen mikrofon, no on je nastavio recitirati. "Poštovani lopovi okupili smo se ovdje kako bi odali počast moralnim nakazama Draganu Ranju i Petru Špiki..." - rekao je među ostalim.

2014-12-20_115223.jpgJosip Vlahović (DSU) je na intervenciju Kolege dodao da ga nije imao pravo zaustaviti, ali je Kolega rekao da to što je Rubeša govorio nema veze sa temom, rekavši da je u pitanju povreda poslovnika.

 Željko Mikin (SDP) 2014-12-20_115754.jpgje pozvao gradonačelnika Kalmetu da sankcionira pročelnika Pešuta koji je na sjednici gost, a dobacuje vijećniku da je za "ludnicu".  

2014-12-20_121932.jpgOvome se pridružio i Vedran Uranija s liste Rena Sinovčića koji je rekao da je on za to da Rubeša ima pravo govoriti, a i da reakcija pročelnika Pešuta nije bila primjerena. Založio se da to da se zaustave svi oni koji nekoga vrijeđaju s govornice Gradskog vijeća. "Zastavite sve koji vrijeđaju, i jednog i drugog."

 

Prva dva sata sjednice zadarskog gradskog vijeća raspravljalo se tko i koliko šteti ugledu grada. HDZ-ovci su prozvali oporbu da svojim izjavama šteti interesima grada, a oporbenjaci odgovorili da im vladajuća većina gomilanjem točaka dnevnoga reda ne da kvalitetno raditi. "Vama je cilj da sjednica potraje do 3. siječnja i da se ne usvoji proračun. Vi odugovlačite, ali nećete nas umoriti.", rekao je Kalmeta. Pupic-Bakrac na to je dobacio kako nije zabilježeno u povijesti da se umorio netko tko ništa ne radi. "O kakvom vi to ugledu grada govorite. Uništeno je 25 firmi, a investitori ne dolaze jer znaju da su ovdje lopovi", dodao je vijećnik AM Ante Rubesa. Zbog toga je zaradio dvije opomene. "Ugledu i interesima Zadra šteti činjenica da ste gradonačelnice i službeno osumnjičeni za organizirani kriminal." Poručila je to vijećnica SDP-a Omerka Šarić. Kalmeta joj odgovorio kako nije osumnjičen nego da je tek proširena istraga na njega. "Čime će to rezultirati vidjet ćemo. Iako vidim da vas veseli proširenje istrage, to ne šteti interesima i funkcioniranju grada Zadra", odgovorio je Kalmeta.

Evo najzanimljivijih pitanja koja su upućena gradonačelniku Božidaru Kalmeti tijekom Aktualnog sata zadarskog Gradskog vijeća.

2014-12-20_095454.jpgIrena Dragić (SDP) : "Kalelarga priča da se suprugama trenera u košarkaškom klubu kupuju nove kuhinje. A kako ih mijenjate ( trenere) one ne stignu ni jaje u njima spremiti? Upitala je također kad će raskinuti ugovor sa Anom Lovrin, jer povećava prirez, svugdje reže, a njezin honorar od 5 tisuća kuna ne dira. 

Gradonačelnik Kalmeta : Nek se ta čakula ispita i upućujem vas na organe čiji je to posao. Čakule neću komentirati. Neću raskinuti ugovor s Anom Lovrin, ona dobija premalu naknadu za ono što radi. Imamo dvije Zadranke koje su bile ministrice. Da je ona druga gospođa tu i nju bih zamolio da mi pomogne, ali ona je u Zagrebu, rekao je gradonačelnik.

Dragić: Ne znam u čemu to ona pomaže gradu, možda pomaže vama, ali revizija tvrdi da je tu nered, pa mi nije jasno u čemu ona to tako pomaže ?

Kalmeta: Mogao bi i ja vama govoriti o vašem radu ali neći vas pitati.

2014-12-20_101624.jpgDarko Vrdoljak (SDP):

Novo izgrađeni rotor na križanju ulice Hrvoja Čustića je odlično rješenje, ali apeliram da ga se označi jer je ovako potencijalno opasan. Je li Grozdana Perić podnijela ostavku na predsjednice nadzornog odbora u Višnjiku Što to financijski smrdi da je odlučila napustiti to mjesto? 

Kalmeta: Gospođa Perić je u dogovoru samnom to učinila, a uostalom vidite koliko je tu posla s financijama u gradskoj upravi.

Darko Vrdoljak (SDP): Bilo je proračuna i rebalansa i svih ovih godina i nisam baš sklon povjerovati?

2014-12-20_094319.jpgOmerka Šarić Frantin (SDP)  Šteti li ugledu grada Zadra to što ste vi i službeno osumnjičenik u organiziranom kriminalu?

Kamenta: Ja nisam osumnjičenik, već je na mene proširena istraga. Ako vas to veseli u redu ja se ne bi radovao da se to dogodi vama. To ne šteti ugledu grada.

2014-12-20_103918.jpgErol Gaši(SDP): Čime ste kupili Ranja da riskira isključenje iz svoje stranke, jer se zna da tamo nema nikakve financijske naknade?  

Dogradonačelnik Vrančić: Odbacujem sve insinuacije. Gospodin Ranje je dao objašnjenje da ne želi sudjelovati u toj toruti. 

Erol Gaši (SDP): Pouzdano znam da su pojedini HDZ-ovci nazivali Ranja, a i meni ste slali emisare.

2014-12-20_105931.jpgVrančić: Ja ne znam tko s kim razgovara i zašto. Nego i mi smo u nekim mjesnim odborima bili većina, ali vi ste sklopili dogovore i Akcijom mladih i jednako tako izigrali volju birača. 

10,00

Kao što se i očekivalo sjednica zadarskog Gradskog vijeća protiče uz povišene tonove. Sat vremena se raspravljalo o dnevnom redu. Vijećnici su pojedinim trenucima izazili iz okvira uobičajene rasprave, pa jetako Ante Riubeša dobio dvije opomene zbog izrečenoga da će početi noramalno raditi raditi kad vladajući prestanu pljačkati, lagati i obmanjivati. Opomenu je od predsjednika gradskog vijeća dobio i vijećnik Vrdoljak. Počinje Aktualni sat.

Omerka Šarić Frantin (SDP) i Marko Pupić Bakrač (AM), prosvjedovali su zbog današnjeg obimnog dnevnog reda sjednice. Optužili su Živka Kolegu da suspendira parlamentarnu demokraciju jer je sukreator "nereda". Gradonačelnik Kalmeta je na ove primjedbe odgovorio da oporba sve ovo govori kako bi sjednica potrajala do 3. siječnja 2015. godine kako bi bio srušen proračun. Dodao je da je tomu dokaz to što rasprava o izmjeni i dopuni dnevnog reda traje već sat vremena.

Irena Dragić(SDP) 

" Mi sustavno od početka mandata upozoravamo na način na koji radite, ali vi bi da nas uopće nema jer sve ovo vi radite namjerno jer vam smetamo."

Vijećnik Bruno Milin (HDZ) je pozvao vijećnike da rade sukladno civilizacijskim i demokratskim dosezima.

Replicirao mu je Ante Rubeša (AM) koji je rekao da će raditi normalno kad vladajući prestanu "pljačkati, lagati i obmanjivati" 

09.00

Uz neviđene mjere osiguranja jutros je počela sjednica zadarskoga Gradskog vijeća. Zaštitari su na ulazu pretresli novinare i gradske vijećnike. Na sjednici je nazočno 27 vijećnika. Pri prozivanju vijećnika kako bi utvrdili tko je nazočan na jutrošnjoj sjednici, čulo se i ime Rena Sinovčića, koji je pritvoren u aferi "Ribar". Inače na sjednici su se Pupić Bakrači Rubeša pojavili  u majicama na kojima je bio lik Dragana Ranja (SDP) koji je uz podršku HDZ-a, Rubeši "preoteo" mjesto predsjednika MO Brodarice.

Zbog pretresa su prosvjedovali vijećnici SDP-a.

"Jeste li dobili dojavu o bombi ili da netko od vijećnika nosi oružje. Prvi puta smo doživjeli pretres. "Ovo je policijska država.", rekla je vijećnica SDP-a Irena Dragić.  

To možete prihvatiti ili ne" odgovorio je Kalmeta i dodao da i ona zna da je bilo prijetnji, ali se pravi da ne zna. Na primjedbe iz klupa kako je riječ o diktaturi Kalmeta je odgovorio:

"Danas je uobičajen dan i umjesto dvojice tamo su četvorica zaštitara.rekavši da je danas uobičajen dan.

2014-12-20_093746.jpgVijećnik Akcije Mladih Marko Pupić Bakrač sarkastično je izrazio razumijevanje što ima više zaštitara nego obično.

"Gradonačelnik je pod istragom, a čujem da ima i dozvolu za nošenje oružja. Ne znam jesu li i njega pretresli", upitao je Pupić Bakrac.

"Posebno pozdravljam Renatu Peroš i Dragana Ranja čija će imena biti u povijesti Zadra poput imena Kvisking. Imao je primjedbu na zapisnik sa sjednice na kojoj su on i Ante Rubeša uz intervenciju zaštitara izbačeni sa sjednice." 

U nastavku se iz klupa dobacivalo i o političkoj trgovini, a u tijeku je rasprava o zapisniku s 10. sjednice za koji oporba tvrdi da je falsifikat. Predsjednika vijeća optužili su za samovolju i netočno tumačenje poslovnika. Predsjednik GV Kolega odbacio je njihove tvrdnje.

 

 

Komentari