Slikanjem do unutarnje ravnoteže

Slikanjem do unutarnje ravnoteže

Borna Filić

Pandemija i potres bili su dovoljan okidač za ogromni stres koji je pokrenuo val anksioznosti i straha.Niti imaju svi mogućnost za individualnu liječničku pomoć a mnogi i ne znaju kome se obratiti. Udruga CINAZ i akademska slikarica Barbara Ivković Cikač, pružili su ruku pomoći.

Art terapija je oblik psihoterapije koja primjenjuje likovno izražavanje kao jedan od oblika samospoznaje. Tako kroz crtanje za koje ne morate biti slikar niti imati ikakav talent, izlaze kreacije kao katalizator za brojne zatomljene emocije.

"Terapiju umjetnošću pokrenuli su pioniri psihoanalize Jung i Freud i mada su se razmimoilazili u vezi pristupa tehnici, shvatili su da se slikanjem može prodrijeti do onih emocija u čovjeku koje još uvijek nemaju svoj naziv niti se kao takve mogu definirati."

Pristup je jednostavan, dovoljno se primiti kista a sami detalji inidividualnog tretmana ovih radionica koje se budu održavale sve do ljeta, sudionicima će bit predoćene u hodu.

Premda je ova radionica ograničena u broju polaznika sama ideja za stvaranjem većeg projekta ne samo da je privlačna nego i potrebna, dodaje sugovornica:

" Kroz studij i poslije studija tražila sam mogućnost kako umjetnost može poslužiti i drugima ali ne na način da je to umjetnički produkt oko kojeg se svi brinu kako će izgledati, već sam taj proces koji sam po sebi kao terapeutski učinak".

 Profesorica je specijalizant 1. godine poslijediplomskog studija Kreativne terapije na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Prijave traju do 17. veljače a pravi rad sa odabranom skupinom polaznika kreće od 22.ovog mjeseca.

 

Komentari