Snimljen rijedak primjerak morskog puža golaća!

Snimljen rijedak primjerak morskog puža golaća! Snimljen rijedak primjerak morskog puža golaća!

foto: Đani Iglić

U zadarskom akvatoriju otkriven je zanimljiv i rijedak primjerak puža golaća. Zadnji put je viđen početkom prošlog stoljeća, a otkrili su ga i snimili članovi ronilačkog kluba „Sveti Roko“ iz Bibinja.

Ovaj morski puž bez kućice, zadnji je put viđen u Jadranu daleke 1928. godine, i od tada mu se gubi svaki trag. Sada je otkriven slučajno, u podmorju otoka Ugljana, u zajednici živih boja, na morskim mahovnjačama, kojima se hrani. Đani Iglić član ronilačkog kluba "Sveti Roko" iz Bibinja kaže: "Nikad nije snimljen, znači prva slika u Jadranu, postoje podaci da je viđen 41. u Mesinskom prolazu, a prvi put je viđen 1894.- kod Rovinja. Kad sam ga ugledao izgubio sam pojam o vremenu i propustio dva trajekta. Uživao sam u novom morskom biću".

Đani iglić snimio je puža fotoaparatom, koji je neizostavan dio njegove ronilačke opreme, ali još uvijek nije ni znao da je riječ o pravom otkriću.

"Ovaj puž se zove Policera elegas, i svi biolozi Hrvatske su me kontaktirali, svi bi došli napraviti neki rad, tako da ćemo vrlo brzo izaći s nekim znanstvenim podacima nakon monitoringa."

Puževi svojom bojom daju poseban ugođaj podmorju, u koje se smjestila prava mala zajednica od 50- ak zanimljivih bića, pa se pretpostavlja da je riječ o stabilnoj populaciji, koja je ovdje našla svoje mjesto pod morem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari