Snjegovići po gradovima teško će prezimiti

Snjegovići po gradovima teško će prezimiti

Zbog previše energije u klimatskom sustavu vrlo brzo dolazi do izmjena vremenskih prilika koje nerijetko izazivaju neprilike a zima će se pojavljivati radikalno brzo. Intervali kiše i vedrine će se izmjenjivati do daljnjeg a više od 5 tjedana nije poželjno prognozirati iako će zima biti vrlo topla.

Ove godine kako stvari stoje, imat ćemo 1-2 stupnja Celzijusa topliju zimu od prosječne, što je jako puno a količina oborina trebala bi ostati u okvirima standarda za ovo doba godine poručuje prof. Branko Grisogono,jedan od naših vodećih klimatologa.

" Kiša dođe i prođe, intervali su na zadarskom području ove godine kraći ali nemoguće je ne primjetiti da je posvuda jesen bila klimatološki čudna, topla i vjetrovita".

 

Kada bi ovo bio tek labuđi pjev "nove klime" bilo bi sve lakše no klimatolozi znaju da će promjene biti sve češće a ljeta, zime, jeseni i proljeća naprosto će se pretapati jedni u druge i dovoditi do neizvjesnih i za prognozu nezahvalnih klimatskih slika. To će biti u budućnosti no tranzicije na Zemlji već djeluju pa ono što je sigurno jesu nagle vremenske izmjene. Naša zemlja ima 4-5 klimatskih zona i teško je dati uopćenu prognozu.  

" Za Hrvatsku ovu zimu neće biti zime, ali štogod već bude unutar i izvan naših 5 tjedana projekcije, bit će munjevito,naglo a snijeg se neće zadržavati duže od 3 dana ispod 400 metara visine." kaže prof. Grisogono dodajući kako struka sve više za novo stanje na nebu koristi izraz "nova klima" te pojašnjava usporedbom:

" To je kao da imate dva igrača, jedan vješt i inteligentan te vrhunski pripremljen a drugi jednako vješt i pronicljiv ali nedovoljno fizički pripremljen. Naravno, kao takav, taj stari igrač odnosno stara klima, treba više energije da primi loptu, dobaci loptu, zatrči se i zakoči. "Nova klima" odnosno novi igrač, brže će se energetski prilagoditi svim tim potezima i uspješnije odigrati.- zanimljivima nogometnim žargonom će profesor koji je još ranije predvidio vremenski tobogan kojem svjedočimo a u koji su mnogi sumnjali. 

Kako klima više nije usputna stvar i zapravo je vrlo bitna stavka naših života, profesor savjetuje:

" Slojevito se oblačite, pratite prognozu i pijte dosta vode jer ona ublažava posljedice stresa."

Komentari