Solana Nin - meka za turiste

Solana   Nin - meka   za turiste

Branje soli u ninskom kraju ima tisućljetnu povijest. Ove godine, zbog kišnoga lipnja, berba će kasniti dvadesetak dana. No solana je već otvorila svoja vrata posjetiteljima.

Spoj sunca i mora u Ninu daje sol. No berbe nema na vidiku, ali ima mnogo turista. Solana je otvorena za posjetitelje pa uz stručno vodstvo mogu saznati sve što ih zanima.

Ovdje dolazi puno ptica da se ovdje pravi pedeset tona soli i stvarno ima puno toga za vidjeti, stvarno je prekrasno.
Je li jedeš sol? Ne smijemo previše, ali ne smijemo ni premalo. - odgovara nam Helena Borko.

Solana ima i biopark. Ptice vole ovo mjesto.

Jako zanimljivo, saznali smo da imamo preko 120 jezera za soli i blata se proteže se na 55 hektara. Ovo mi je prvi put u solani. Kako je bilo tim ljudima koji su radili? Bilo im je jako teško, jer je uvijek bilo sunca i jako su se mučili. - kaže Marin Cvetko.

Proizvodi se ovdje više od tri i pol tisuće tona soli godišnje.

Ovdje ima puno soli, stavljaju na svijetlo i sunce da bi isparilo kristalizacijom. motra biti biše od dvadeset dana sunčano da bi se moglo iskristalizirati. Nastanjuju ih ptice i ima ih jako puno.. - priča Lorena Gomez.

Kišni lipanj solani ne ide u prilog. Umjesto berača soli, ovdje su turisti.

Prošle godine smo krenuli s danom otvorenih vrata, odlučili smo se ispričati priču o soli. Turisti su željni nečeg nobvog za saznati nešto kako je izgledao proces branja i ručne berbe soli, a mi sve to imamo, berbu na suncu, iako uvjeti nažalost još nisu krenuli, kreće za petnaestak dana jer vremenske prilike nisu dosad dopuštale. Nadam se da će biti dovoljno sunčanih sati. - objašnjava Sanja Stamenić Oštrić, direktorica marketniga Solane Nin.

Da na ovome mjestu ima obilje sunca, znali su i Rimljani.

Prije 1500 godina Rimljani su kupili ovu solnu i isto tako je zavorili na petsto godina jer je bila konkurencija njihovim solanama u Italiji. Način u kojioj su u prošlosti radili muškarci i žene, ručno su skupljali soli kao što se radi i danas. - govori Ana Knežević Čače, turistički vodič.

Berači soli, ako vrijeme posluži, na ovim će se poljima moći vidjeti u srpnju.

Komentari