Spašavanje dupina Košare

Spašavanje dupina Košare

Foto: dr. T. Gomerčić

S teškom ozljedom pokraj leđne peraje i usporen, dobri dupin Košara, koji već neko vrijeme obitava pokraj kaveza za uzgoj ribe ispod južne strane otoka Pašmana bio je neuhvatljiv stručnjacima koji su mu pokušali pomoći. Bez stručne pomoći upitno je koliko ozlijeđeni dupin može preživjeti.

Ronioci obližnjega uzgajališta ribe kažu nam kako se Košara ili Gobo, kako ga oni zovu, vrzma oko kaveza već dulje vrijeme. S teškom ozljedom leđa, koja je nastala uslijed urastanja plastične ribarske mreže u dupinovo tkivo, uz kaveze s ribom najlakše pronalazi hranu. 

img_0004.jpg

Drugi dupini koji povremeno navrate ne žele ga u svome društvu, jer ih zbog leđne rane i osakaćene repne peraje ne može pratiti. A njegovo kretanje već neko vrijeme prati dr. Tomislav Gomerčić, hrvatski stručnjak s Veterinarskoga fakulteta u Zagrebu.

U srijedu je zajedno s kolegom pokušao pomoći ranjenom dupinu, no na otvorenom moru i 40 metara dubine, pothvat je u samom startu bio neizvjestan. U pomoć je stigla plivarica s Murtera, koja je dupina trebala obuhvatiti mrežom, kako bi mu dr. Gomerčić uklonio plastiku i sanirao ranu. No, taj pokušaj nije dao rezultata.

Kao da baš bježi od te plivarice. Mogu samo nagađati da je stradao od nekog takvog broda i zapleo se u mrežu. Možda u pamćenju ima zvuk takvog tipa broda,

rekao je dr. Gomerčić.                                                         

A, do dolaska plivarice dupin Košara više je puta izranjao na samo nekoliko metara od nas, pokazujući nam da unatoč ranama i od ranije osakaćenoj peraji još uvijek ima volje za igrom i životom. Nadamo se da će mu dobri ljudi to omogućiti nekom drugom akcijom spašavanja.   

plivarica.jpg

 

Komentari