"Šporki stari grad" - svi sve znaju. Dakle, Zadar će dogodine blistati!

"Šporki stari grad" - svi sve znaju. Dakle, Zadar će dogodine blistati!

Zeljko Mrsic/PIXSELL

Robertino Dujela, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša: "Dijelom opravdanje nalazim u činjenici da smo resurse Čistoće koristili (...) u opisu djelatnosti Nasada jer Nasadi nisu uspjeli svojim kapacitetima odgovoriti kvalitetno izazovu."

Prljav Poluotok, vožnja bicikala i motocikala gradskom jezgrom, neugodni mirisi iz ventilacijskih odvoda brojnih ugostiteljskih obrta... Dio je to uspomena koje turisti ove godine nose iz Zadra. Potužili su se na to, na svojoj nedavno održanoj sjednici, djelatnici zadarskih turističkih agencija - aktualiziravši time još jednom naličje uspješne turističke sezone. Iva Bencun i Tomislav Fain:

Vladao je nered u smislu nečistoće. S kim god smo pričali svi su nezadovoljni i svugdje je isti dojam i isti problem kada je u pitanju samo središte grada. Bilo je prilično neuredno i prljavo.

Isti problem vidjeli su i u gradskoj upravi. Tražit će se od tvrtke Čistoća Zadar još veći angažman, kaže gradonačelnik Branko Dukić:

Primijetio sam to i ja. Nastojat ćemo se što više posvetiti tomu da naš grad bude čist.

Direktor Čistoće, Dragan Maračić kaže da je u strogom centru fluktuacija turista veća nego prije, a povećao se i broj štekata:

Kad je ta fluktuacija najveća, mi ne možemo previše djelovati. Čim se gosti maknu – mi uskačemo. Ali ponavljam, ukoliko je bilo nekih propusta, ja bih volio konkretno znati o čemu se radi pa da reagiramo i to ispravimo.

Problema je bilo i s ekipiranjem uoči ove turističke sezone, kaže Maračić i predviđa isto i dogodine. Usprkos tomu, na Poluotoku će se morati povećati broj djelatnika:

Mi smo to napravili i ove godine i razmatrat ćemo i dogodine da pojačamo i noćnu smjenu.

Robertino Dujela, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša kaže da su upoznati s kritikama i da će ispraviti nedostatke, ali potkrepljuje i Maračićeve tvrdnje o premalo ljudi:

Dijelom opravdanje nalazim u činjenici da smo resurse Čistoće koristili tijekom ljetnih vremenskih neprilika kao podršku, a u nekim slučajevima i kao nosioce, poslova koji su u opisu djelatnosti Nasada jer Nasadi nisu uspjeli svojim kapacitetima odgovoriti kvalitetno izazovu.

Morat će do sljedećega ljeta rukave zasukati i inspekcije. Neugodni mirisi širili su se iz ventilacijskih sustava restorana i konoba pa time i osjetom mirisa pojačavali dojam neurednog grada. A probleme su stvari i biciklisti i motociklisti koji su se vozili i parkirali u zabranjenim zonama. Iz PU zadarske Ivana Grbin:

Većina biciklista i mopedista nisu obraćali pažnju na prometne znakove i nisu silazili sa svojih vozila te su vozili u zonama u kojima to nije dopušteno.

Kažnjavalo se vozače, ali trebat će očito i više. Hoće li se više kažnjavati i one koji svjesno onečišćuju gradske ulice, vidjet ćemo dogodine.

Komentari