Stigli milijuni za zapošljavanje žena. Program "Zaželi" ide dalje.

Stigli milijuni za zapošljavanje žena. Program "Zaželi" ide dalje. Stigli milijuni za zapošljavanje žena. Program "Zaželi" ide dalje.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić uručio je danas u Zadru 17 novih ugovora za Program zapošljavanja žena „Zaželi“. Nastavak je to provedbe uspješnog projekta „Zaželi“, najvećeg projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda.

Do sada je u sklopu projekta iskorišteno preko 900 milijuna kuna bespovratnih sredstava čime je zaposleno preko 6 000 žena koje su bile u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Program "Zaželi" unaprjeđuje položaj žena na tržištu rada, ali i potiče njihovu socijalnu uključenost i suzbijanje siromaštva

Žene iz ruralnih područja RH s nižim stupnjem obrazovanja preko 50 godina, ukoliko ostanu nezaposlene praktički do kraja svog aktivnog vijeka ostaju nezaposlene i na raznim socijalnim pomoćima.

Kazao je na predaji ugovora ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić.  Ovaj program se upravo obraća njima.

Zaposlit ćemo ukupno 7 000 žena kojih s ovim potpisivanjem će biti zaposleno preko 6 000. I od milijardu kuna koje smo planirali, već smo s ovime ugovorili gotovo 940 milijuna kuna.

Tih 7 000 žena skrbit će o 35 000  starijih osoba, i osoba u potrebi, pomagati im u njihovim svakodnevnim aktivnostima.  U okviru danas uručenih 17 projekata osigurano je više od 46 milijuna kuna ,  a zaposlit će se 232 žene koje će pružati podršku za preko 1000 starijih, odnosno, osoba u nepovoljnom položaju u sljedeće dvije godine. U projekt se uključila i Zadarska županija u kojoj je u strukturi nezaposlenih 13 posto više žena- rekao je zadarski župan Božidar Longin.

Također velika je prisutnost dugotrajne nezaposlenosti kod nekvalificiranih i srednjekvalificiranih žena. Znajući te podatke bilo je jasno da je potrebno nešto učiniti. Stoga je Zadarska županija kao nositelj u suradnji s partnerima prijavila i dobila sredstva za spomenuti projekt POKRET čija je ukupna vrijednost 4,3 milijuna kuna.

Ova Vlada dosada je u programe zapošljavanja uložila 4 i pol milijarde kuna istaknuo je ministar Pavić:

Ove godine imamo dvije milijarde na raspolaganju od kojih milijardu i pol kuna mjere aktivne politike zapošljavanja koji provodi Zavod za zapošljavanje i preko 500 milijuna kuna specijaliziranih programa poput ovoga "Zaželi". 

Ministar je najavio i da će se s programom "Zaželi" nastaviti i nakon ugovorenog razdoblja, odnosno nakon 2021. godine , a za one najbolje žene osigurat će se i program samozapošljavanja.

prilog Božidara Kolege

Komentari