Stižu nam Dalijevi nadrealni svjetovi

Stižu nam Dalijevi nadrealni svjetovi

Zaljubljenici u stvaralaštvo Salvadora Dalija ovo će ljeto u izložbenom prostoru Kneževe palače NMZ uživati u dijelu opusa ovog velikog slikara i umjetnika kroz izložbu “Dali – nadrealni svjetovi” koju u Zadar dovodi kolekcionar Dalijevih umjetnina David Rjazancev.

Salavdor Dali u povijest se nije zapisao samo svojom umjetnošću već i svojom kontroverznom osobnošću. Njegovao je sliku apsurdnog i ludog umjetnika, a njegova osobnost i stil života bili su vrsta umjetnosti. Zaljubljenici u njegovo stvaralaštvo ovo će ljeto u izložbenom prostoru Kneževe palače NMZ uživati u dijelu opusa ovog velikog slikara i umjetnika kroz izložbu “Dali – nadrealni svjetovi” koju u Zadar dovodi kolekcionar Dalijevih umjetnina David Rjazancev. Gostujući u eteru Radio Zadra, Rjaznacev je uoči otvorenja izložbe 1. lipnja u Kneževoj palači najavio što nas sve očekuje na izložbi koja ostaje otvorena do 15. listopoada.

“U Zadar stiže gotovo 200 Dalijevih radova. Poznato je da je on u svom životu napravio više od 1700 grafičkih radova, bezbroj skulptura, tapiserija, slika a za izložbu u Zadru napravili smo odličan presjek njegovog rada. Mislim da dovoljno govori činjenica da će Zadrani imati prilike vidjeti nekoliko njegovih grafičkih radova iz opusa ”Biblia Sacra” u sklopu kojeg je napravio 100-tinjak ilustracija. Tu je i dio “Božanstvene komedije”, Dalijevi “Konji”, a ono što je najznačajnija stvar koja stiže u sklopu ove izložbe je mapa “Hommage to Leonardo da Vinci” koju je posvetio tom velikom umjetniku”, otkrio je Rjaznacev.

Upravo se ove godine obilježava 500. godišnjica od da Vincijeve smrti, a kako je Dali bio veliki zaljubljenik u znanost, ne čudi što je opus posvetio upravo ovom velikom znanstveniku.

“Dali je isprva proučavao unutrašnji svijet kao veliki obožavatelj Freuda. Kasnije se posvetio fizici i manje je poznato da je pred kraj života u njegovoj kući održan veliki kongres fizičara iz cijelog svijeta koji su raspravljali o materiji i naravi stvari. Za svoju je poznatu mapu “Hommage to Leonardo da Vinci” napravio 12 grafičkih radova koji se vežu na velike izume u znanosti”, pojasnio je Rjazancev i dodao kako je Dali u jednom intervjuu rekao da su na svijetu živjela samo dva velika umjetnika, da Vinci i on. I premda će mnogima takva izjava zvučati neskromno, ona je potpuno u njegovom stilu.

Zanimljivost izložbe svakako je i poznata sofa u obliku usta, koju će posjetitelji Kneževe palače imati prilike vidjeti uživo.

“Dali je u svom životu napravio nekoliko takvih sofi. Ova koju ćete imati prilike vidjeti u Zadru je jedna od posljednje izrađenih u Francuskoj, a dosad je bila dio velike izložbe u Veneciji i na nekoliko drugih mjesta”, rekao nam je organizator izložbe.

Zanimalo nas je i kako se Rjaznacev počeo baviti kolekcionarstvom Dalijevih umjetnina, na što je kazao kako se u rad Salvadora Dalija zaljubio još u mladosti. Kroz vrijeme je upoznao brojne kolekcionare, pa se danas nerijetko udruže kako bi muzejima i galerijama ponudili što veći opus slavnog umjetnika.

Kroz izložbu “Dali – nadrealni svjetovi” u Kneževoj palači, posjetitelji će, uz već spomenute radove imati prilike vidjeti i predmete od stakla i keramike, no prije svega upiti dijelić razmišljanja i života ovog luckastog i genijalnog umjetnika.  

Komentari