Stižu novi autobusi: Liburnija pomladila vozni park

Stižu novi autobusi: Liburnija pomladila vozni park Stižu novi autobusi: Liburnija pomladila vozni park

foto: Tz Općine Tkon

Na linije koje održava zadarska Liburnija ovih dana stižu novi autobusi čija nabavka je sufinancirana europskim sredstvima. 25 modernih autobusa vrijedno je 45 milijuna kuna. Među prvim općinama čiji žitelji uživaju u novim autobusima su otočani.

Dva od 25 novih autobusa stigla su na Ugljan i Pašman.  Značajan je to pomak za otočane, navodi načelnik općine Goran Mušćet: Stigla su dva nova autobusa i sad naši mještani i turisti mogu se voziti ugodno i sigurno jer do sada smo imali autobuse koji su bili trošni, bez klime, nisu bili uopće za upotrebu. Uz to mogu reći da nam je sad stigao i novi trajekt Mate Balota. On nije nov ali za nas je jako značajan, sad imamo Priznu i Balotu. Sada gosti koji dolaze na Pašman ili Ugljan imaju lipu vožnju i trajektom i autobusom i to nas jako veseli.   

6 gradskih i 19 prigradskih autobusa rasporedit će se po jedinicama lokalne samouprave koje su potpisale ugovor sa zadarskim komunalcem, kaže direktor zadarske Liburnije Edvin Šimunov. O čemu će ovisiti dinamika raspodjele? Temeljno načelo za podjelu autobusa je  potpisani okvirni ugovor o javnim uslugama, znači novi autobusi idu na one linije na jedinicama lokalne samouprave koji su potpisnici tog ugovora. Dinamika podjele novog autobusa ovisi o istovremenom otpisu odnosno rashodu starih, jer europska pravila propisuju da istog dana kad novi autobus bude registriran, jedan stari bude rashodovan. Počeli smo prošli tjedan, dnevno ih uspijemo rasporediti 3-4 - kazao je za program Radio Zadra Šimunov.

Na upit o tehničkim karakteristikama novih autobusa Šimunov kaže kako je najvažnija : To je motor norme 6, važan s obzirom na zaštitu okoliša, ispušne plinove. Posebno naglašavam kako će stavljanjem u promet ovih 25 autobusa vozni park Liburnije dnevno u atmosferu ispuštati jednu tonu manje ugljičnog dioksida. 8 vozila iz novog kontingenta je prilagođeno invalidnim osobama, ona će biti raspoređena na linije koje imaju relativno prilagođene mogućnosti za parking.

Novi autobusi renomirane tvrtke IVECO učinit će Liburnijin vozni park jednim od najmlađih u Hrvatskoj. 85 posto iznosa za nove autobuse su bespovratna sredstva EU, a 15 posto sredstva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Želimo sigurnu vožnju kako Liburnijinim djelatnicima, tako i putnicima! 

 

 

NOVI AUTOBUSI stižu

Komentari