"Što je brod bez brkova", pa latinsko idro, pa suhozidi...

"Što je brod bez brkova", pa latinsko idro, pa suhozidi...

foto: Udruga Institut Ars Nautica

Iza simpatičnog naziva krije se radionica koja počinje danas u Tkonu, a organizira je tamošnja Udruga za pomorsku baštinu Institut Ars Nautica. To je jedna u nizu radionica koja se u suradnji sa znanstvenicima sa Sveučilišta u Zadru održava na otocima, a bit će ih još u narednim mjesecima.

Kaljski ribar Ivan Longin jedini se na širem zadarskom području bavi izradom bokobrana i pramcobrana odnosno brkova od konopa.  U suvremenoj brodogradnji zamijenili su ih gumeni, no Ivan je odlučio prenositi znanje svojih djedova:  Za izradu jednog brka treba mi dva tjedna, po dva sata dnevno, stvarno treba puno plesti, puno siditi pa ne uspijem izraditi nego dva mjesečno - kaže nam Ivan koji će voditi radionicu u Tkonu i koji je za svoje "brkove" od konopa dobio oznaku kvalitete 'Hrvatski otočni proizvod'.

Kao i on, s namjerom da se baština naših predaka ne zaboravi potrudit će se članovi Udruge Institut Ars Nautica, a njihove napore podržava i Sveučilište u Zadru. Priznata zadarska arheologinja dr Irena Radić Rossi nezaobilazna je sudionica  projekata koji idu za očuvanjem hrvatske pomorske baštine pa najavljuje još niz radionica : Teme će biti umijeće jedrenja latinskim jedrom, održavanje drvenog broda, pletenje košara od šiblja, održavanje suhozida je nešto vrlo vrijedno i zaštićeno, dakle područje djelovanja nam je neograničeno, ima toliko toga čime se možemo baviti, važno je samo dobiti podršku lokalne zajednice, Sveučilišta, samo da svi zajedno osjetimo vrijednosti toga što imamo i da to zajedničkim snagama promoviramo. 

Radionica je besplatna za sve sudionike, a održat će se u popodnevnim satima 27., 28.,  i 29. kolovoza 2018. u Tkonu na Pašmanu u prostorijama Centra za kulturu općine Tkon.

Komentari