Što nas čeka u Dalmaciji za 20-ak godina ?

Što nas čeka u Dalmaciji za 20-ak godina ?

ilustracija: Nel Pavletić / Pixsell

Zašto smatramo da već započete klimatske promjene prijete slomom gospodarstva u Dalmaciji ? Odgovor će Zadranima pokušati dati ekološki aktivist Vjeran Piršić, na tribini koju u 18 sati Eko-Zadar priređuje u Gradskoj knjižnici.

Moramo se pripremiti, napominje Piršić, poljoprivreda i turizam za 20-ak godina više neće biti isti...

            Mi možemo zamisliti da uz podizanje razine mora, uz veće ekstreme, više padalina koje uzrokuju pljuskove i poplave u našim priobalnim mjestima, duža su sušna razdoblja - neće biti moguće imati poljoprivredu i turizam na dosad poznati način. Treba vidjeti što je moguće napraviti na lokalnoj razini da se spriječe moguće posljedice klimatskih promjena, kazao je Piršić u najavi predavanja. 

Na predavanju će predstaviti knjigu bivšeg francuskog ministra zaštite okoliša Pascala Canfina, pod naslovom "Klima-30 pitanja za razumijevanje konferencije u Parizu". Knjiga je prevedena je na hrvatski jezik u sklopu priprema za konferenciju o klimatskim promjenama (COP21), a predsatvaljanj knjige širom Hrvatske održavaju se na inicijativu "Hrvatskog panela za klimatske promjene" i uz podršku Francuskog veleposlanstva u Zagrebu.

"Hrvatski panel za klimatske promjene" je "ad hoc" okupljena grupa od 40-tak hrvatskih stručnjaka iz raznih domena; energetike, ekologije, ekonomije, poljoprivrede i sociologija koji su uz podršku brojnih aktivista i organizacija civilnog društva, prvenstveno ekoloških udruga, pokrenuli izradu stručne platforme za COP 21 konferenciju i koja namjerava intenzivno raditi na implementaciji rezultata i preporuka, prvenstveno na lokalnoj razini.

Predavanje organizira udruga „Eko-Zadar“. 

Komentari