Što Pagu donosi zaštićeni naziv Paškoga sira?

Što Pagu donosi zaštićeni naziv Paškoga sira?

Dino Stanin/PIXSELL

Kolanski načelnik Marin Pernjak: "Ovo je kruna kralja. Paški sir napokon nosi oznaku koju zaslužuje. Ovo će sigurno pridonijeti i gospodarstvu, razvitku i širenju ovčarstva. Mi tu nemamo velikog izbora nego se baviti ili ovčarstvom ili turizmom."

Paški sir je od 25. studenoga poseban u Europi. Službeno je u Europskoj uniji registriran kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Istarski pršut, neretvanska mandarina, ogulinsko kiselo zelje, lički krumpir, slavonski kulen, poljički soparnik, zagorski mlinci... oni čine dio popisa od 24 hrvatska poljoprivredna i prehrambena proizvoda na čijoj se ambalaži nalazi oznaka koja potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda. Posljednji je u ovo elitno društvo ušao paški sir i to je - nakon 15 godina rada na tome,  povijesni trenutak kaže Šime Gligora iz Udruge proizvođača paškoga sira:

To nas štiti od krivotvoritelja, ali to je važno i za potrošače jer znaju da onaj sir koji nosi ime Paški sir je pravi, autohtoni paški sir!

Neizmjerno je sretan ovim uspjehom još jedan Šime, Šime Baričević iz Mih sirane:

Samo priznanje, sama zaštita nam daje još veći zalog za budućnost da se moramo još više truditi i taj sir prezentirati kupcu kao nešto zbilja authotno, nešto što vrijedi.

Priznanje svima u Udruzi odaje i Martina Pernar Škunca iz Paške sirane. Napominje da će zaštita izvornosti dovesti i do povećanja ekskluzivnosti paškoga sira jer ima ograničenu proizvodnju:

Tako da jednostavno ne možemo proizvesti onoliko koliko bismo htjeli jer se sveukupno godišnje može proizvesti 300 tona. Često nas pitaju koja je tajna Paškoga sira, a ja volim reći da je tajna u tome što on u sebi sadrži esenciju otoka Paga; taj njegov škrti kamenjar koji je pun aromatičnog bilja i posolice koju raznosi bura tijekom zime i to je ono što čini mlijeko paške ovce, a time i sir posebnim u svakom smislu, dakle tajna je u otoku Pagu.

Ovaj adut otoka Paga povećat će i konkurentnost na europskom tržištu, uvjerena je ministrica poljoprivrede, Marija Vučković:

Iskustvo je proizvoda Europske unije koji imaju oznake izvornosti da se bolje trže, da imaju veću dodanu vrijednost i da su prepoznatljiviji kod kupaca.

Ponosni postignutim su i na Pagu, kaže kolanski načelnik Marin Pernjak:

Ovo je kruna kralja. Paški sir napokon nosi oznaku koju zaslužuje. Ovo će sigurno pridonijeti i gospodarstvu, razvitku i širenju ovčarstva. Mi tu nemamo velikog izbora nego se baviti ili ovčarstvom ili turizmom.

Sir je dio paške tradicije i paškog identiteta, a sada je i Europska unija potvrdila da su Pag i sir u europskim očima sinonimi.

Komentari