Što su zadarski "procesjuni"

Što su zadarski "procesjuni"

Arhitekt P. Kozina

Mladi zadarski arhitekt Petar Kozina (28), zaposlen u uredu Nikole Bašića, osmislio je zanimljivu studiju „Zadarski procesjun – oživljavanje zadarskoga urboarhipelaga“, koju je javnosti predstavio proteklih dana.

Vežući se na povijesni pojam „procesjuna“ , koji označava kretanje po gradu, Kozina u svojoj studiji pokušava sagledati menatlni sustav koji upotpunjuje mrežu veza zadarske regije stvarajući od nje živi organizam urboarhipelaga.

On, naime, polazi od dinamike povijesnih previranja prošlih stoljeća, a osobito 20. st., tijekom kojih je regija, koja je bila živući organizam, pretvorena u prostor napuštenih i mrtvih naselja, zapuštenih kulturnih krajolika te ispražnjenih industrijskih i vojnih objekata, ugroženih prirodnih krajolika i zaboravljenih putova.

Stoga je cilj studije pronalaženje sustava povezivanja postojećih i novih sadržaja kulturnoga i prirodnoga krajolika zadarske regije u obliku suvremenih urbano-regionalnih kretanja.

Poštujući razvijenu problematiku prostora, od postojeće infrastrukture, razvojnih smjerova prostora, kulture življenja na kopnu i otocima, a ujedno uzimajući u obzir razvoj komunikacijskih i prometnih tehnologija, Kozina u prostoru pronalazi moguće „procesjune“.

Kako je to zamislio, možete poslušati u audio-prilogu.

Komentari