Stručnjaci o disleksiji: Dijete do 6. godine ne bi smjelo znati za mobitel!

Stručnjaci o disleksiji: Dijete do 6. godine ne bi smjelo znati za mobitel! Stručnjaci o disleksiji: Dijete do 6. godine ne bi smjelo znati za mobitel!

Radio Zadar

Djece s disleksijom u školama je sve više. Starija istraživanja kazuju da je u pitanju oko 10 posto učenika, a stručnjaci ističu da je postotak danas osjetno veći. .

Osim za djecu, velik je izazov disleksija i za buduće nastavnike koji će obrazovati djecu. Zato su ovogodišnji Dani kroatistike na Sveučilištu u Zadru otvoreni radionicom Emocionalni svijet učenika s disleksijom u suradnji s Udrugom Lampica.  

Još prije 15 godina logopetkinja Deniza Marasović provela je istraživanje u OŠ Smiljevac na uzorku od 400 učenika od 2. do 4. razreda:

Tu je bilo čak 16 posto dislektične djece. Stari podaci govore o 10 posto. Međutim, uvjerena sam da ih ima puno više.

Povećanju disleksije i disgrafije uvelike pridonosi današnja pasivizacija djece kroz gledanje sadržaja na internetu:

Disleksija je često vezana za jezik, a vidjelo se da jezik strada ako se djeca prerano izlože mobitelu. U doba kada se naš mozak jako razvija, recimo do šeste godine, dijete ne bi trebalo znati da mobitel postoji. Ovom prilikom ću zamoliti roditelje da zaborave na mobitel kada imaju malu djecu.

Disleksija se kao problem nameće i budućim nastavnicima jer se tijekom studija rijetko susreću s takvim izazovima. Zato je u sklopu ovogodišnjih Dana kroatistike, kojima je tema čitanje, održana radionica Emocionalni svijet učenika s disleksijom. Pročelnica Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru, Sanja Knežević:

To su mali koraci kojima se nadamo da ćemo olakšati našim studentima ali i senzibilizirati školski sustav i javnost za djecu koja imaju poteškoću u čitanju. Na nama je kako da im taj čarobni svijet ne uskratimo nego im pokažemo put do njega.

U nastavku Dana kroatistike, sutra slijedi radionica o čitanju glagoljice, potom okrugli stol o važnosti čitanja, predavanje o hrvatskom standardnom jeziku u 21. stoljeću, čitanje poezija, a sve će se zaključiti u petak, svečanom promocijom prvostupnika hrvatskoga jezika i književnosti.

DANI KROATISTIKE

Komentari