Strukovno obrazovanje još više približiti tržištu rada

Strukovno obrazovanje još više približiti tržištu rada Strukovno obrazovanje još više približiti tržištu rada

HRT Zadar

Ravnatelji škola iz cijele zemlje okupili su se u Zadru kako bi razgovarali o budućnosti strukovnog obrazovanja.Svi se slažu kako je tu velik iskorak učinjen osnivanjem Centara izvrsnosti. Njima je na raspolaganju više od milijardu kuna.

Centri sada imaju mogućnost uz pomoć EU fondova dobiti novu opremu, obnoviti infrastrukturu, omogućiti blisku suradnju s poslodavcima te uložiti u edukaciju učitelja.

Pomoćnik ministrice obrazovanja, Vlado Prskalo : Uvodimo i dualni model učenja, gdje želimo naglasiti važnost da se učenik izučava na svom budućem radnom mjestu, znači značajnije povezujemo gospodarstvo i obrazovni sustav. Svih ovih godina, smo slušali, kako se gospodarstvenici žale da nemamo dobar kadar... 

Slušamo i Davora Vidakovića ravnatelja Medicinske škole Ante Kuzmanića koja je imenovana Regionalnim centrom u sektoru zdravstva: Mi u okviru toga planiramo uređenje stare zgrade škole u blizini naše bolnice, naravno da ćemo tu uložiti u najsuvremeniju opremu, sa svojim partnerima imamo na raspolaganju između 30 i 40 milijuna kuna. 

Iz Zadarske županije još je jedna strukovna škola izabrana za Centar, riječ je o strukovnoj školi "Vice Vlatkovića" koja pokriva sektor strojarstva. Ravnatelj Tihomir Tomčić: Imamo više od 20 milijuna kuna, naravno ulažemo u izgradnju naše radionice, ali tu je i nabava opreme za mehatroniku , robotiku, nove tehnologije i znanja...

Svi se slažu kako je velik korak sada učinjen, no tu se ne smije stati zbog vremena u kojem živimo - napominje ravnatelj zagrebačke prirodoslovne škole „Vladimira Preloga" Zlatko Stić: Svjedočimo tehnološkom boomu, imamo izume svakih pet minuta, jednostavno ne možemo sve to pratiti i zato je najveći izazov kad govorimo o reformi školstva u RH i svijetu, upravo strukovno školstvo.

 

 

ravnatelj Tihomir Tomčić i ravnatelj Zlatko Stić:

Pomoćnik ministrice obrazovanja, Vlado Prskalo i ravnatelj Davor Vidaković:

Komentari