Stvarati i izvoditi humor vrlo je teška stvar

Stvarati i izvoditi humor vrlo je teška stvar

Valentinovo u Zadru ove godine biti će obilježeno i na kazališnim daskama gdje će HNK ugostiti svestranu splitsku glumicu i književnicu Arijanu Čulinu i Mirelu Meić u hit predstavi "Varaš ga, ne ostavljaš ga".

Riječ je o neobičnoj formi chanson cabaret-a, spoju francuske šansone sa pričom o ljubavnim jadima i ushitima jednog šansonjera i Splićanina a protkanim duhovitim komentarima dviju Splićanki koje to čine sa pristojne distance u stilu ironičnih Waldorfa i Staltera iz Muppet show-a.
Arijana Čulina, jedna od glavnih protagonistica sažima priču u nekoliko riječi:

" U formi chanson cabaret-a dobivamo kombinaciju glazbe i komike unutar jedne predstave".

U najavi uz ostalo stoji kako je predstava namijenjena ženama svih uzrasta a da je muškarcima obvezna. Arijana se uz smijeh osvrće na taj "dodatak predstavi" napominjući kako nema dubljeg značenja u toj najavi te je napisana kao mala ironija na vječno dijeljenje tematika za muškarce i žene. Ova je predstava ističe, univerzalna.
Pokonici lika i djela Arijane Čuline znaju što očekivati od njenih nastupa. Predstava ima obilježjje hita jer je u Splitu izvedena tri puta a vidjelo ju je oko 1200 ljudi.

"Neki preferiraju songove, neki humor a vidjet ćemo kako će ispasti u Zadru",
dodaje književnica i glumica za čiji je životni rad njen kolega Pervan jednom rekao kako postoje samo tri poziva - liječnika, svećenika i komičara a ostalo su samo poslovi.

"Humor naprosto nije lagan, vrlo je težak a posebno stand - up. Neki ljudi to shvaćaju olako no to je samo dojam iz prvog pogleda. Radim u teatru preko 30 godina, igram i komedije i tragedije, zapravo sve ono što je na repertoaru i nemam vremena za stand- up predstave kao prije, no zato je upravo ova predstava u ovoj formi cabareta-a dosta blizu mom senzibilitetu i mojoj razvojnoj fazi" dodaje umjetnica.

Arijanu Čulinu šira publika prvi puta je primjetila u TV seriji "Đekna još nije umrla a ka' će ne zna se". Njezina Goge Biondina urnebesno je zabavljala publiku u zabavnom programu HTV a a da su u pitanju i ozbiljne,zahtjevne uloge kroz koje kali svoj poziv dokaz je i uloga u međunarodnim nagradama ovjenčanim filmom "Ne gledaj mi u pijat" gdje je osvojila prvu nagradu FEST a 2017 kao najbolja glumica.

Postoji li žanr koji joj najviše odgovara ili baš i nema izbora?

"Tu nije u pitanju mogu li ja ili ne mogu nešto odglumiti već stvar prilike koja se ukazuje. Ako dobijem Đeknu, odglumim Đeknu, ako dobijem težu ulogu onda i nju odradim, zapravo mi glumci ne biramo. Ono što radim sama (tipa ove predstave) je moja želja jer sam počela kao pjevačica u Glazbenoj školi "Josip Hatze". Vidila sam da neću postati Traviata no diplomirala sam na cabaret- u Kurt Weill Akademiji i igrala sam u dosta mjuzikla.
 Ne razmišljam o tome što je lakše a što teže, naprosto u umjetnosti jedan se oblik pretače u drugi te nadopunjuje. Bit je da se umjetnosti kao takve nadopunjuju. Ne znam što volim više... pisati, glumiti, plesati, slikati i u tom kontekstu mi je teško izdvojiti što mi je draže".

Arijana Čulina pozdravlja postojanje Valentinova kao amerikaniziranog oblika slavljenja svjetovne ljubavi unatoč tome što primjećuje kako je u Hrvatskoj danas popriličan broj praznika. Poželjela je uoči zadarske premijere da Valentinovo potraje cijelu godinu.

Komentari