Sufinanciranje energetske obnove kuća po kriteriju "najbrži prst"

Sufinanciranje energetske obnove kuća po kriteriju "najbrži prst"

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Krajem sljedećega tjedna bit će objavljena dva javna poziva - jedan za dodjelu županijskih potpora za ruralni razvoj, a drugi za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća - najavljeno je, uz ostalo, na današnjem kolegiju zadarskog župana Božidara Longina.

Za jedan od najpopularnijih programa u našoj županiji kako je pročelnik Lovro Jurišić nazvao sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća osigurano je milijun kuna. Financiraju se dvije mjere u iznosu 40 posto prihvatljivih troškova.

       Jedna obuhvaća vanjsku ovojnicu, odnosno fasadu i stolariju, ona se financira do 30 tisuća kuna s PDV-om odnosno 40 posto prihvatljivih troškova…Mjera dva je za korištenje obnovljivih izvora energije znači dizalice topline, bojleri za grijanje potrošne hladne vode i slično…Tu financiramo isto 40 posto ali je najveći iznos 15 tisuća kuna. 

Svi koji računaju na ta sredstva morat će biti brzi jer će se dodjeljivati po kriteriju najbrža prijava – naglasio je pročelnik Jurišić:

       Budući da je tako veliki interes, oni koji su dobili od Županije ili od Grada u zadnjih 3 godine, ne mogu dobiti i ove godine.

Za potpore ruralnom razvoju također je predviđeno milijun kuna kroz 9 različitih mjera. Pročelnik Danijel Segarić:

       Prošle godine je bilo 250 dodijeljenih potpora, nažalost naša sredstva su ograničena, odnosno naš proračun je ograničen i moramo se i fiskalno odgovorno ponašati.

S današnjeg kolegija još i najava da će do rujna biti isporučeno 11 novih vozila za potrebe Zavoda za hitnu medicinu.Taj je natječaj završen - kazala je Franka Krajnović, pomoćnica pročelnika, u sklopu točke u kojoj je danas zatražena suglasnost za još dva nova medicinska vozila izvanbolničke hitne medicinske službe. Župan Božidar Longin:

       Evo mi kao županija ne nabavljamo ni jedno osobno vozilo još, iako nam je vozni park katastrofa. Najprije ćemo riješiti ove koji su nužni i hitni za prijevoz bolesnika, a onda ćemo ići gledati sebe.

Župan Božidar Longin na kraju je najavio dolazak ministra Gorana Marića s kojim će u utorak potpisati ugovor o darovanju nekretnine kojim će se sjedište Županije i županijskih ustanova preseliti u zgradu na Voštarnici. Osim toga:

       Dakle dobivamo zemlju za azil, dobivamo ovo u Zemuniku…To su dvije velike stvari – poljoprivredno-edukativni centar, azil…evo.. koliko se o tom azilu pričalo, došao je na red - zaključio je župan Longin najavljujući i svečanu sjednicu Županijske skupštine, koja će se u srijedu održati u novoj zgradi putničkog terminala u Gaženici.

 

prilog A.Perica

Komentari