Suvremeni pogled na život šegrta Hlapića

Suvremeni pogled na život šegrta Hlapića

U HNK Zadar u četvrtak 13. prosinca očekuje nas nova premijera „Čudnovate zgode šegrta Hlapića” Ivane Brlić Mažuranić, pod redateljskom palicom Vinka Radovčića. Adaptacija teksta namijenjena je djeci od 7 godina na dalje.

Gostujući u eteru Radio Zadra, redatelj Vinko Radovčić otkrio je kako kroz ovu suvremenu adaptacija Olje Savičević Ivančević, priča o šegrtu Hlapiću obrađuje socijalnu tematiku na bajkovit način.

 - U priči Ivane Brlić Mažuranić, Hlapić luta kroz šumu i grad, u vremenu od tri godine. Olja Savičević Ivančević napravila je odličnu suvremenu dramatizaciju ove priče i prilagodila je za najmlađe polaznike Drame plus koja otvara mnoga pitanja djece koja odrastaju sama, bez roditelja. Na neki način pokušavamo ohrabriti svu djecu koja se boje osamostaliti. Mogu reći da predstava ima brojne pedagoške momente, kazao je redatelj.

Posebnost ove predstave je njena intimnost

Glumci i publika naći se zajedno na velikoj sceni HNK Zadar, a prema riječima redatelja, mladi glumci su se odlično snašli radeći na predstavi. Šegrta Hlapića igra Lovre Magazin, učenik trećeg razreda osnovne škole, iznimno nadareni mladi glumac, dok Gitu igraju Tončica Bajlo i Nika Medić

Predstavom „Čudnovate zgode Šegrta Hlapića” završava ciklus „Drugi i drugačiji”

- Počeli smo s „Carevim novim ruhom” prošle godine u prosincu, a zatim je na proljeće uslijedila predstava „Moj sin samo malo sporije hoda” koja je osvojila i publiku i struku. Slijedio je „Snajper” kao svojevrstan eksperiment na Kazališnom ljetu, kao jedna teška, posve drugačija predstava od onih na koje je publika navikla i evo sad su pred nama „Čudnovate zgode Šegrta Hlapića”, pojasnio je Vinko Radovčić.

Komentari