Sv. Florijan u doba koronavirusa

Sv. Florijan u doba koronavirusa

Zbog koronavirusa izostala je ovogodišnja svečanost u povodu dana Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca s kojim se obilježava njihov dan. Ipak nije nas to spriječilo da se raspitamo kako su prvi ljudi vatrogastva u i županiji pripremljeni za sezonu koja je pred nama.

 

A kažu da će ljeto biti plameno što pokazuju i trendovi iz ožujka i travnja, potvrđuje zapovjednik županijske postrojbe Boris Jović:

"Mjeseci su bili sušni a intervencije otežane zbog mjera protiv koronavirusa, u svakom slučaju bilo nam je vrlo intenzivno. Planiramo zapošljavanje sezonskih radnika, dislokacije na dva punkta iz unutrašnjosti te oposobljavanje opreme za potencijalnu vatrenu stihiju".

Problemi koji muče zadarske vatrogasce isti su kao i problemi njihovih kolega iz ostatka zemlje. Mala naseljenost i mali broj ososobljenih vatrogasaca, gusto raslinje i neobrađena, neuredna zemljišta veliki su rizik za rasplamsavanje vatre. Iako sa opremom stoje dobro i imali su u planu obučiti novu grupu budućih vatrogasaca, koronavirus je učinila svoje i do ležernijih dana treba pričekati. Još uvijek nije jasno kako na virus djeluje vatra ali da se djelatnici lakše bore sa vatrom tvrdi Željko Šoša, zapovjednik javne gradska postrojbe te dodaje kako su se pobrinuli da i u ovim teškim vremenima imaju ljude na svim punktovima štiteći zdravlje zajednice:

" Raspodjelili smo se tako da nam je jedan dio u Ninu, drugi u Poličniku, treći dio u Gaženici te onaj gradski na Poluotoku i to sve da zaštitimo zdravlje postrojbe. Ipak kako popuštaju mjere tako i mi se lagano vraćamo u normalu."

Nadamo se da će normala uslijediti i u mjesecima pred nama pa da vatrogasci umjesto hrvanja sa bjesomučnim plamenom uživaju u sunčevim zrakama i prekrasnoj morskoj panorami Zadra.

 

Komentari