Svaki drugi roditelj odluku o izboru srednje škole prepušta svom djetetu

Svaki drugi roditelj odluku o izboru srednje škole prepušta svom djetetu

Foto: Ilustracija/EduCentar

EduCentar je proveo anketu „U kojem smjeru bi roditelji potakli svoju djecu da se školuju?”. Odazvalo se preko 300 ispitanika koji su s nama podijelili svoja razmišljanja o poticanju djece na odabir budućeg školovanja.

Većina ispitanika (njih 54%)tvrdi kako dijete ne bi poticali u određenom smjeru, već bi odluku o odabiru srednje škole prepustili svojem školarcu. 

S druge strane, upis neke od srednjih škola iz područja STEM-a (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) djeci bi preporučilo 21 % EduCentar ispitanika. 

Uzimajući u obzir trenutnu situaciju na tržištu rada i manjak radnika proizašlih iz zanatskih i strukovnih škola, ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta RH nedavno je pokrenulo kampanju "Gdje su ruke ima i struke" kojom se učenike potiče na upis strukovnih škola. 

Kampanju su zasigurno vidjeli i ispitanici pa ne čudi podatak prema kojem bi 11 % roditelja svojem djetetu savjetovalo upis u neku od obrtničkih srednjih škola. 

Srednjoškolsko obrazovanje za zanimanja iz područja zdravstva i skrbi svojem djetetu bi preporučilo 8% roditelja, dok 6% ispitanika smatra kako srednje škole koje učenike pripremaju za rad u društvenim znanostima predstavljaju pravi izbor za budućnost njihove djece.

Komentari