Sveučilište : Međunarodni filozofski simpozij i koncert

Sveučilište : Međunarodni filozofski simpozij i koncert

Dino Stanin/PIXSELL - ilustracija

Na Sveučilištu u Zadru danas počinje međunarodni simpozij Odjela za filozofiju "Relevantnost hermeneutičkog prosuđivanja", koji se kao dio istraživačkog projekta pod pokroviteljstvom Hrvatske zaklade za znanost provodi na Sveučilištu u Zadru. Počinje u 9 sati.

Na otvorenju govorit će prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić, voditelj projekta dr. sc. Jure Zovko, dr. sc. Marko Vučetić i prof. dr. sc. Andreas Arndt.  Sudjeluju  znanstvenici iz Hrvatske, Njemačke, Austrije i SAD-a.

 

Na Sveučilištu u Zadru sljedećeg tjedna održat će se međunarodni simpozij Odjela za filozofiju "Relevantnost hermeneutičkog prosuđivanja", kao dio istoimenog istraživačkog projekta koji se pod pokroviteljstvom Hrvatske zaklade za znanost provodi na Sveučilištu u Zadru. Nakon samog otvaranja u ponedjeljak 10. rujna (dvorana 124, 9h), na kojem će se gostima obratiti prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić, voditelj projekta dr. sc. Jure Zovko, dr. sc. Marko Vučetić i prof. dr. sc. Andreas Arndt,  uslijedit će zanimljiva predavanja sudionika simpozija iz Hrvatske, Njemačke, Austrije i SAD-a.

Primarna intencija istraživanja i simpozija  je pokazati da je hermeneutička prosudba integralni dio teorije razumijevanja i interpretacije. Tradicionalno, strogo metodološko razlikovanje između prirodnih i humanističkih znanosti posve je neodrživo, jer razumijevanje nije samo obilježje humanističkih znanosti, nego je također krucijalni segment prirodnih i tehničkih znanosti.

Za javnost će najzanimljivije biti predavanje uz koncert, koje će u okviru simpozija održati Duo Ingolfsson-Stoupel. Nakon izvrsno primljenih koncerata koje su  prošlih godina održavali na poznatim svjetskim pozornicama i festivalima kao što su Konzerthaus Berlin, Schleswig-Holstein Music Festival, Voix Etouffées u Parizu, Brandenburgische Sommerkonzerten, National Gallery of Art in Washington D.C. itd.,  Judith Ingolfsson i Vladimir Stoupel u Svečanoj će dvorani (ponedjeljak, 20 sati) prvo glazbeno, a potom i verbalno, interpretirati sonate za violinu i klavir Louisa Viernea i Dmitrija Šostakoviča.

Obojica skladatelja u svom su se životu suočila s velikim izazovima - Vierne je bio slijep od rođenja, a Šostakovič je živio u autoritarnom režimu koji je brutalno cenzurirao intelektualni i umjetnički izraz. Ovi radovi pokazuju kako su skladatelji komunicirali svoje poteškoće kroz glazbu. Prvi je vidio svjetlo i nadu unatoč fizičkoj sljepoći, drugi je pronašao utjehu u dodekafoniji, glazbenom simbolizmu i emocionalnom izgonu. Ingolfsson i Stoupel istražuju kako to publika doživljava u ovom turbulentnom vremenu, kako ju interpreti mogu prikazati relevantnom i kako glazba unosi svjetlo u mračni svijet.

Komentari