"Svitlo hrvatskoga križa" zasvijetlilo u Klasičnoj gimnaziji

"Svitlo hrvatskoga križa" zasvijetlilo u Klasičnoj gimnaziji "Svitlo hrvatskoga križa" zasvijetlilo u Klasičnoj gimnaziji

D. Perović

Prigodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. jutros je otvorena izložba branitelja i umjetnika Zlatka Franića - Svitlo hrvatskoga križa. Otvorenju je bio nazočan i zadarski nadbiskup, monsinjor Želimir Puljić.

Zlatko Franić, izložio je zanimljive instalacije izrađene od topovskih čahura iz Domovinskog rata. Izložba je nastala kao odgovor na krađu svijećnjaka koji je ukraden iz crkve sv. Frane na Podpragu, ispred spomen ploče, kaže Zlatko Franić kojega je strahovito pogodio taj čin nepoštivanja svetinja: Odmah sam za crkvu napravio novi svijećnjak, za izradu replike je trebalo dvadesetak dana a tada je i došlo do ideje da napravim izložbu. Za prvu postavu izložbe, 2011. godine napravio sam 20 radova, svaka slijedeća imala je više radova, a danas ih je 33. 

Franićevi motivi uglavnom su sakralni, a na pitanje kako to da takve motive radi na predmetima čiji je cilj uništenje, odgovara: Ja se držim one biblijske - prekujmo mačeve u plugove i ajmo od tame napraviti svjetlo!

Izložba će biti otvorena do 22. studenoga.

Komentari