Svjetlosna čarolija na zadarskoj rivi

Svjetlosna čarolija na zadarskoj rivi

Na zadarskoj se rivi smjestila zanimljiva izložba. Dva mlada zadarska autora, Jakov i Dino Perica, izložili su svoje svjetlosne instalacije od konca. Unikatni, rukom izrađeni svjetleći predmeti već nekoliko dana plijene pozornost prolaznika i turista.

Kada padne mrak, zasvijetle u punom sjaju.

To su vam predmeti svete geometrije i platonovih tijela, radi se to su sve ručni radovi ispleteni od konca, označavaju simbole pet elemenata, vatra, zemlja, zrak, voda, svemir. - kaže jedan od autora izložbe Jakov Perica.

Za jednu malu instalaciju potrebno je i do trideset sati rada. Veće zahtjevaju čak mjesec dana strpljenja, nebrojeno letvica te metre i metre fluorescentnog konca.svjetlosne-instalacije-4.jpg

Letvice se pilaju pod određenim kutem, onda se spoje, zabijete oko dvije tisuće letvica, zabilježite na svaka dva centimetra i uzmete konopac fluorescentni i onda imate par nizova pletenja i pletete. - objašnjava Jakov.

Igra svjetlosti i sjena zabavlja šetače na zadarskoj rivi.

Veoma je zanimljivo jer je toliko svjetla, vrlo tajanstveno, nešto kao Harry Potter. - misli Angelina iz Malezije.

Odlično, nešto novo u Zadru, sve je dobrodošlo. - kaže Zadranka Nina.

Jakov i Dino nedavno su osnovali Udrugu za promicanje i poticanje izrade rukotvorina od konca, a česti su gosti mnogih glazbenih festivala.

Ljudi se svaki put oduševe kad to vide. - ističe Jakov Perica.

svjetlosne-instalaicje-2.jpg Ovim hobijem braća su se počela baviti pred dvije godine. Sa svakim novim izrađenim predmetom pokušavaju biti što kreativniji.

Neumorni smo, zanimljivo je, svaki put pokušavamo nešto novo napravit i od tu je ta inspiracija i krenula, gledamo malo različite slike pa spajamo sami sebi radove u glavi, ovo je rezultat. - govori Dino Perica.

Braća Perica u osnovnim školama organizirat će radionice izrade predmeta od konca. Kreativne ideje tako će podijeliti s najmlađima, kojima se na tren činilo da su ušli u svijet bajke.

Komentari