Svjetski dan cerebralne paralize u znaku tjelesne aktivnosti

Svjetski dan cerebralne paralize u znaku tjelesne aktivnosti

Radio Zadar

Filip Jadrijev, tajnik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, u kojoj 30-ak članova boluje od cerebralne paralize, ističe kako za ovo stanje ne postoji lijek, ono je trajno i zato je važan bolji tretman osoba koje boluju od cerebralne paralize.

U nedjelju, 6. listopada, obilježava se Svjetski dan cerebralne paralize. Ovogodišnja tema je promicanje blagodati sporta i tjelesne aktivnosti u svrhu poboljšavanja kvalitete života osoba s cerebralnom paralizom. 

Osobe koje boluju od cerebralne paralize imaju poremećaje kretanja uzrokovana oštećenjem dijela mozga koji kontrolira mišiće. Stanje je trajno, a može nastati tijekom trudnoće, porođaja ili nakon porođaja. Filip Jadrijev, tajnik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, u kojoj 30-ak članova boluje od cerebralne paralize, ističe kako za ovo stanje ne postoji lijek, ono je trajno i zato je važan bolji tretman osoba koje boluju od cerebralne paralize. Posebno im je za olakšavanje života važna dostupnost fizikalne terapije:

Radimo na tome konstantno da se to poveća. Ali treba naglasiti da nisu sve osobe iste, nekome treba da kroz cijelu godinu ide na fizikalnu terapiju svaki dan, a nekome treba tek kad osjeti da mu je potrebno pojačati tonus mišića da bi mogao normalno funkcionirati kroz život.

Član Udruge, Čedomir Klarin, prebolio je dječju paralizu, posljedice ga prate čitav život, ali upravo zato ističe važnost cijepljenja djece:

Cijepljenje je počelo 1954. i otad nema pojave dječje paralize osim u zabitijim selima. To govori koliko je potrebno cijepiti djecu

Dobre vijesti otkrio je predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, Željko Županović:

Prije nekoliko dana smo bili na otvaranju Područnog ureda pravobraniteljica za osobe s invaliditetom koji će početi s radom 10. listopada. Tu će stanovnici Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije tražiti svoja prava.

Istaknuli su u Udruzi još jednom i potrebu donošenja zakona kojim će asistenti u nastavi i pomoćnici osobama s invaliditetom postati regulativa, nešto što se podrazumijeva i ne treba posebno pojedinačno tražiti.

Komentari