Svjetski dan močvarnih staništa

Svjetski dan močvarnih staništa Svjetski dan močvarnih staništa

Vransko jezero /rzd

Svjetski dan močvarnih staništa ove se godine obilježava temom "Močvare i poljoprivreda - partneri za razvoj", čime se naglašava potreba za suradnjom sektora upravljanja vodama, zaštite prirode i poljoprivrede. U nastavku uživajte u ljepoti Vranskoga jezera u foto galeriji Radio Zadra :

 Kako bi se ukazalo na važnost zaštite močvarnih staništa na globalnoj razini 2. veljače 1971. u iranskom gradu Ramsaru potpisana je Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito zbog staništaptica močvarica, i taj je dan proglašen Svjetskim danom močvarnih staništa. U Hrvatskoj je pet takvih područja uvrštenih na svjetski Ramsarski popis - parkovi prirode Kopački rit, Lonjsko polje zajedno sa susjednim Mokrim poljem i Vransko jezero te ornitološki rezervat  ribnjaci Crna Mlaka kod Jastrebarskog i delta rijeke Neretve.

   Od 400 vrsta ptica dosad zabilježenih u Hrvatskoj, njih 78 ubrajamo u ugrožene vrste. Od 78 ugroženih vrsta ptica njih 38 tj. gotovo polovicu ubrajamo u ptice močvarice, rekla je u izjavi za Hinu Vlatka Dumbović Mazal, voditeljica Odsjeka za kralješnjake Državnog zavoda za zaštitu prirode (DZZP).

Ravnatelj DZZP-s Matija Franković istaknuo je kako su naša močvarna područja, uvrštena na svjetski Ramsarski popis, sva dobro očuvana osim delte Neretve koja je u većem dijelu znatno narušena, uz iznimku posebnih rezervata. Na svakom od tih Ramsarskih područja dopuštena je kontrolirana gospodarska djelatnost, a velike potencijale ta područja imaju i za razvoj turizma. 

 

Komentari