Tajne brodoloma kod Murtera

Tajne brodoloma kod    Murtera Tajne brodoloma kod    Murtera

Danas u 19 sati u crkvi sv. Nikole, koja se nalazi u sklopu Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Zadar, bit će otvorena izložba pod nazivom "Brodolom Mijoka - probuđena tajna murterskog mora". Izložba će biti otvorena do 5. srpnja.

Izložba je organizirana u suradnji s Muzejom grada Šibenika i Hrvatskim restauratorskim zavodom. Autorice izložbe su podvodna arheologinja Vesna Zmaić Kralj (Hrvatski restauratorski zavod) i kustosica Marina Lambaša (Muzej grada Šibenika), a autor likovnog postava i grafičke opreme Ante Filipović Grčić iz 2FG studia. Izložba prikazuje, na iznimno jasan i vizualno zanimljiv način, rezultate arheoloških istraživanja podmorskog lokaliteta brodoloma kod pličine Mijoke, nedaleko otoka Murtera.

Prije oko 400 godina na pličini Mijoka potopljen je brod s izuzetno zanimljivim, nesvakidašnjim, teretom, koji se pokazao vrjednijim nego što je itko mogao pretpostaviti. Uz to, lokalitet brodoloma bio je devastiran, te se smatralo da se malo što može tu pronaći. Zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva kulture RH, zaštitna arheološka istraživanja su na lokalitetu provođena od 2006. do 2012. godine od strane Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda. Istraženo je područje od 64 m² te je sakupljena velika kolekcija vrijednih pokretnih nalaza datiranih u 16. i 17. stoljeće. Bez obzira na veliki stupanj devastacije lokaliteta, rezultati istraživanja pružili su uvid u materijalnu kulturu 16. i 17. stoljeća, proizvodnju i trgovinu velikih obrtničkih centara, ali i u pomorsku trgovinu i prilike na Jadranu tijekom tog razdoblja. Mahom skupa i luksuzna roba te velika količina zlatnog i srebrnog novca na brodu koji je bio relativno malih dimenzija i bez ozbiljnog naoružanja, ukazuju da je vjerojatno riječ o piratskom brodu koji je stradao dok je prevozio raznoliku zaplijenjenu robu. No, također bi se ne bi smjela u potpunosti odbaciti mogućnost je riječ o trgovačkom brodu s teretom iz grada Nuremberga i drugih europskih centara.
Cilj izložbe je prikazati rezultate spomenutih istraživanja te time još jednom široj i stručnoj javnosti omogućiti uvid u dio bogatstva jadranske podmorske baštine koji je pohranjen u Muzeju grada Šibenika.
Izložba je koncipirana da prenese značenje i bogatstvo pronađenog materijala, također da se obrati pozornost na devastaciju arheološkog nalazišta, i usprkos tome, vrijednost samog istraživanja. Naime, cijela izložba stane u nekoliko kutija, a vrijednost koja se krije u njima je teško prepoznatljiva. Velika je vrijednost izložbe edukacija o arheološkim nalazištima, osobito onim pod morem, i očuvanju naše zajedničke baštine.

Komentari