Tamna strana mjeseca je tirkizna

Tamna strana mjeseca je tirkizna

Tamna strana Mjeseca zapravo je tirkizna, utvrdili su znanstvenici nakon dvije godine mjerenja teleskopom s Havaja. Međunarodni tim znanstvenika postavio je teleskop na zvjezdarnicu Mauna Loa na Havajima i utvrdio da se plavo svjetlo reflektirano sa Zemlje pretvara u tirkizno kad se odbije od Mjeseca.

Britanski list Guardian tužno zaključuje da je britanska rock skupina Pink Floyd bila 1973. u krivu i da bi se album "Tamna strana Mjeseca" u stvari trebao ispravno nazivati "Tirkizna strana Mjeseca".
Guardian napominje da se tu zapravo radi o znanstvenoj demonstraciji sile u nastojanju da se dovede u pitanje više nego pristojno umjetničko djelo legendarne rock grupe.
Tamna strana Mjeseca je ona koju izravno ne osvjetljava Sunce već svjetlo koje se reflektira sa Zemlje. Ta strana je puno bljeđa i najbolje se vidi tijekom mladog mjeseca.

Tamna strana Mjeseca nije i nevidljiva strana Mjeseca.

Sunčeve zrake koje pogode Zemlju oboje naš planet i potom se te zrake reflektiraju prema Mjesecu, pogode ga i vraćaju se natrag prema Zemlji, kaže voditelj istraživanja Peter Thejll s danskog meteorološkog instituta u Kopenhagenu.
Snimke našeg planeta iz Svemira jasno pokazuju da Zemlja izgleda plavo no kada ta plava svjetlost pogodi Mjesec prema Zemlji se natrag reflektira tirkizna boja.

"Astronauti koji su stajali na Mjesecu i promatrali Zemlju opisali su ju kao plavu kuglu. S obzirom na to da nisam sam bio u svemiru, ne znam što su točni mislili, no jednom kad plava svjetlost pogodi Mjesečevu površinu pretvara se u plavo-zelenu boju. Možemu ju zvati tirkiznom", kaže Thejll.

Znanstvenici su snimali Mjesec teleskopom uz dva različita filtera za boju i kombinacijom odnosno preklapanjem fotografija mladog mjeseca uklonili su tzv. halo optički efekt te su nakon toga mogli su utvrditi stvarnu boju tamne strane mjeseca.

Komentari