Tango nas spaja i pomaže nam da bolje razumijemo jedni druge

Tango nas spaja i pomaže nam da bolje razumijemo jedni druge Tango nas spaja i pomaže nam da bolje razumijemo jedni druge

HRT Radio Zadar

Večeras će zadarska publika, u koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači, imati prilike poslušati tango suitu "Puertas abiertas" argentinskog skladatelja i pijanista Adriana Placentija, posvećenu tragično preminulom dubrovačkom ratnom fotografu Pavi Urbanu.

Gostujući u eteru Radio Zadra Placenti je, u društvu violinistice Katalin Bartha, otkrio slušateljima koja je veza između njega i radova Pave Urbana. 

U vrijeme kad sam skladao "Puertas abiertas" ("Otvorena vrata") upoznao sam Pavinu sestru koja mi je pričala o bratu koji je poginuo za vrijeme rata u Dubrovniku. Poslala mi je njegove fotografije koje su me duboko dirnule, a onda sam naišao i na njegov opus portreta, koji su zračili intimnošću i otvorenošću, a čest motiv na fotografijama bila su upravo vrata. Te su mi fotografije nahranile dušu i pomogle mi u daljnjem skladanju suite, otkrio nam je Adrian Placenti. 

Na pitanje što mu znači tango, Placenti je rekao da je to glazba njegovog djetinjstva.

- Moj je otac jako volio tango, pa sam ga cijelo djetinjstvo slušao u našoj kući. Iako sam se kroz školovanje okušao u raznim glazbenim stilovima, uvijek sam se vraćao tangu, svojoj prvoj ljubavi. Nevjerojatno je kako tango povezuje ljude. Plešući, bez riječi, razumijemo jedni druge. Glazbenici se na svom putovanju često dokazuju, svirajući više. brže, jače. Danas sam skloniji svirati što manje, uskladiti ono što iznutra osjećam s onim što sviram i pustiti prstima da sviraju a publici da uživa, emotivno je obrazložio cijenjeni skladatelj. 

I Katalin Bartha, premda iz Budimpešte, gaji jednake osjećaje prema tangu. 

- Jednom kad zakoračite u tango, nema povratka natrag. On u potpunosti mijenja ljudski život. Kad sam prvi put čula skladbe Astora Piazolle, rekla sam sebi "to je to", to je glazba koju želim svirati. Danas vodim orkestar koji u Budimpešti svira svakog utorka na plesnim večerima "Tango milonga" i imamo svoj krug ljudi koji redovito dolaze i plešu tango. Veseli nas što na mnogo mjesta u Europi znaju za nas, pa nas to dodatno motivira da održavamo duh tanga i u Budimpešti, otkrila nam je Bartha. 

Doznali smo i da im je ovo prvo gostovanje u Hrvatskoj, a nakon Zadra putuju u Dubrovnik, Budimpeštu i Njemačku.

Cijeli razgovor s ovo dvoje priznatih umjetnika možete poslušati u nastavku. 

Placenti i Bartha

Preuzmite datoteke

Placenti i Bartha 14,2 MB

Komentari