Teško bez domaće brodogradnje

Teško bez domaće brodogradnje

Potrebno je učiniti sve za opstanak domaće brodogradnje, to je naše glavno tržište - čulo se prilikom otvorenja ELMAR - a, znanstvene konferencije o razvoju elektronike u pomorstvu.

Sudjeluje stotinjak domaćih i stranih stručnjaka, a uz razvoj tehnologije i razmjene znanja, cilj je razvitak odgovarajućeg tržišta u Hrvatskoj. 

Predsjednica ELMAR-a Branka Zovko Cihlar:

Moramo početi s jednom žalosnom situacijom, da je Hrvatska prije 20, 30 godina bila treća zemlja u svijetu po proizvodnji brodova, brodogradnje, iz niza razloga to više nije tako. Međutim imamo znanja, imamo još brodogradnju u Rijeci, Puli, Splitu, uglavnom postoji još uvijek podloga da bi se to moglo nastaviti dalje.

Profesorica Irena Galić s Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, upozorava na trenutačnu lošu situaciju i odlazak mladih znanstvenika u inozemstvo:

Iako imamo mladih i perspektivnih tvrtki koje zapošljavaju to se ne može usporediti s uvjetima vani, sama znam od vlastitih studenata da je velik broj njih otputovao vani, svi pronađu dobar posao.

Najstariji stručno-znanstveni skup u Europi - ELMAR, koji ove godine slavi 56 rođendan, održava se do 12. rujna u zadarskom hotelu Donat.

 

 

Komentari