''Teta pričalica'' vraća osmjehe na dječja lica

''Teta pričalica'' vraća osmjehe na dječja lica

M.Gugić/ HRT

Knjiga i čitanje liječe - tvrde svi sudionici projekta ''Teta pričalica'' : Liga protiv raka Zadar, Odjel za pedijatriju Opće bolnice Zadar te volonteri Studentskog zbora zadarskog Sveučilišta. Projekt je zaživio 2013. godine, a danas broji više sudionika nego predhodnih godina.

Volonteri Studentskog zbora zadarskog Sveučilišta, čitaju najmlađima razne priče i bajke, ispunjavajući tako njihovo vrijeme provedeno daleko od kuće, u bolnici. Predstavnica Sveučilišta, Ivanka Stričević, ponosna je na svoje studente bez kojih ovaj projekt ne bi bio moguć te se nada kako će se možda moći organizirati i edukacije za čitanje i pričanje djeci.

Čitanje i pričanje je, rekli bi smo, vrlo ozbiljna stvar i ono što činimo djeci od rane dobi čitanjem i pričanjem, nenadoknadivo je kasnije ako je propušteno. Knjiga kao što je Tin Ujević rekao nije hrana,ali je lijek. Dakle knjige uistinu mogu liječiti, to je dio na koji uz zdravstvenu skrb koja ide prema fizičkom da svakako moramo obratiti pozornost.- izjavila je prorektorica Stričević.

''Teta pričalica'' uvelike pomaže u razvoju rane pismenosti kod djece, ali jednako tako u onome što je njihova temeljna potreba - igra, maštanje, zabava… Knjiga je i ogledalo i prozor: čitamo da bi smo upoznali sebe i da bi smo izgradili i nadogradili svoj svijet te da bismo otvorili prozore svijeta oko nas i upoznali druge.

Djeci ovaj projekt pomaže da se dobro nose sa sobom i vremenom koji provode odvojeni od obitelji, a studenti, koji najviše vremena provode s njima, pomažu im približiti zabavan svijet knjiga kako bi se najmlađi osjećali što ugodnije i kako bi im smanjili stres na Odjelu:

Imamo aktivnih negdje 30-ak volontera trenutno i za sad uspijevamo sve pokriti, međutim ovo što nam je u planu je da još pokušamo sve nadograditi. - rekla nam je Lorena Mandić, studentica i voditeljica projekta.

Svi sudionici slažu se u jednom: sam entuzijazam nije dovoljan, no uz odgovornost nastaju ovakvi hvalevrijedni projekti. 

 

img_20170508_100240-1.jpg img_20170508_101641.jpg

Komentari